Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam en gezond schoolgebouw volgens klasse A “Frisse Scholen”

Voor de nieuwbouw van het Augustinianum te Eindhoven, is als leidraad klasse B genomen uit het standaard programma van eisen Frisse Scholen. Na het vaststellen van het programma van eisen is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de mogelijke systeemkeuzen. Dit heeft geresulteerd in een aanvullende subsidie van de gemeente. Daardoor kon voor zowel energie als het thermisch binnenklimaat, klasse A i.p.v. klasse B Frisse Scholen worden behaald. Daarbij resulteerden de duurzaamheidsmaatregelen in een 50% lager energiegebruik dan minimaal vereist volgens Bouwbesluit. Tot slot is m.b.t. de thema’s gezondheid en energie een GPR-score van 8,5 gehaald.

Augustinianum

Duurzaamheidsmaatregelen

  • Extra isolerende maatregelen van de thermische schil (constructies + beglazing);
  • Warmtekoudeopslag (WKO) met warmtepomp;
  • Dakcollectoren (opvang zonnewarmte regeneratie WKO);
  • Hoogrendement warmteterugwinning ventilatie;
  • Volledig CO2 en temperatuur gestuurd variabel volumesysteem;
  • Laagtemperatuur vloerverwarming/vloerkoeling;
  • LED verlichting;
  • Daglichtregeling verlichting;
  • Afwezigheidsdetectie verlichting;
  • Zonnepanelen (PV).

Meet- en regeltechniek draagt 30% bij

Touchscreen interface

Voor het meten en regelen van de gebouwinstallaties is de gebouwautomatisering van Kieback&Peter toegepast. Kieback&Peter levert regeltechniek op alle drie de regelniveaus, daardoor zijn alle componenten goed op elkaar afgestemd. Voor dit schoolgebouw zijn diverse opnemers geleverd, de DDC4000 automatiseringssystemen, de RCC200 naregelingen voor individuele ruimten, en voor het totale beheer het GLT Neutrino gebouwbeheersysteem. De regelsystemen zorgen voor een optimaal en gezond binnenklimaat, hoog comfort en dragen voor 30% bij aan de gewenste energieprestatie.

Klik voor een grote afbeelding.

Bijzonder op het gebied van de meet- en regeltechniek is de uitgebreide energieregistratie van alle relevante componenten, de modbus-koppeling van de douchesystemen voor de thermische spoeling t.b.v. legionella preventie. De BACnet IP-regelaars geïntegreerd in de LKB, de registratie van de thermische balans van de bron en de centrale sturing van de verlichting van de centrale ruimten. Ook de zonwering kan zowel lokaal als centraal worden bediend.

Informatie:

Opdrachtgever: Stichting Carmelcollege
Adviseur: Dijkoraad BV onderdeel van HumbleBuildings
Installateur: ENGIE Services Zuid BV

www.kieback-peter.nl

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant