fbpx
Artikel

Hangtoilet kopen: waar moet je op letten?

Je bent op zoek naar een nieuw toilet en denkt daarbij aan de aanschaf van een hangtoilet. Niet vreemd, want hangtoiletten worden steeds populairder. Zoals de naam al zegt worden deze toiletten direct aan de muur bevestigd. Het inbouwreservoir komt hierdoor achter de wand te zitten en is niet zichtbaar, in tegenstelling tot een staand toilet. Zo behoudt de badkamer of sanitaire ruimte dus zijn strakke uitstraling. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuw hangtoilet?

Verschillende spoeltechnieken

Er is keuze uit drie verschillende spoeltechnieken.

  1. Spoelrand: Het hangtoilet met spoelrand is de variant zoals de meeste die kennen. Het nadeel hierbij is echter dat deze lastig schoon te maken is doordat er vuiligheid achter de rand kan blijven hangen.
  2. Open spoelrand: Hierbij heeft het toilet alleen nog een enkel boordje waarmee het spatwater wordt tegengehouden. Hierdoor is er minder ruimte is voor achterblijvende bacteriën. Nog hygiënischer dus en bovendien ook nog eens water besparend.
  3. Randloos: Net zo waterbesparend maar nog net iets makkelijker schoon te maken zijn de randloze toiletten. Deze variant is volledig egaal en heeft geen randjes of hoekjes meer. Bacteriën krijgen bij dit design dus geen enkele kans om zich te nestelen.

Soorten spoelvormen

Buiten het scala aan spoeltechnieken is er ook de keuze uit grofweg drie verschillende spoelvormen.

  1. Diepspoel: Bij de diepspoel variant valt de ‘boodschap’ direct het water in. Hierdoor is er een kleinere kans dat nare luchtjes blijven hangen. Nadeel is echter wel dat het water omhoog kan spetteren.
  2. Vlakspoel: Bij een vlakspoel toilet is omhoog spetterend water geen probleem omdat de ‘boodschap’ op een plateau blijft liggen. Bovendien kan deze ook makkelijker bekeken worden, wanneer dit bijvoorbeeld nodig is voor medische doeleinden.
  3. Cascade: De derde optie spoelvorm is een cascade toilet. Ook deze spoelvorm heeft een plateau, maar in tegenstelling tot de vlakspoel variant zit de afvoer hier aan de achterkant.