fbpx
Artikel

Hoe duurzaam is jouw keuken?

Duurzaamheid wordt wereldwijd een steeds belangrijker thema. Onze spullen moeten steeds langer meegaan en ook de materialen die worden gebruiken dienen duurzaam te zijn geproduceerd. Toch blijft voor velen het woord duurzaamheid een vaag en ontzettend breed begrip. Natuurlijk ook niet zo gek, want wat is nu exact duurzaam en hoe kun je zelf zorgen voor een duurzaam interieur? Onder duurzaam verstaan we een stukje bewustwording en ook het hergebruiken van materialen en verminderen van uitstoot. Bij de verduurzaming van ons huis, denken we vaak direct aan zonnepanelen en isolatie. Logisch, maar er is zoveel meer dan alleen dat! Heb je er wel eens over nagedacht om te kijken hoe duurzaam jouw keuken eigenlijk is?

Apparatuur

Onze keuken, is zonder dat we het doorhebben een ontzettende bron van uitstoot. Door het gebruik van warmwater, onze oven en ook de vaatwasser is de keuken verantwoordelijk voor een flink deel van de uitstoot welke ons huis produceert. Naast de materialen waarvan onze keuken wordt gemaakt, heeft het gebruik van onze apparatuur een stuk meer invloed op hoe duurzaam het allemaal is. Het begint vaak bij de kraan. Wanneer we warm water uit onze kraan nodig hebben, dan duurt het vaak enkele seconden voordat het water daadwerkelijk warm is. Dit komt, door het water een flinke afstand moet afleggen, voordat het daadwerkelijk uit de kraan komt. Kies je voor een warmwaterkraan, dan zal het water een stuk sneller uit de kraan komen, met als effect een stuk minder uitstoot.

Verlichting

Waar we bij de meeste keukens zien dat er gebruik wordt gemaakt van led verlichting, geldt ook in veel keuken nog een ouderwetse tl-buis. Niet alleen ontzettend energievreters, maar ook slecht voor het milieu om over de sfeer nog maar te zwijgen. Wil je dan toch een flinke lichtbron in je keuken, kies dan voor een led bouwlamp, dan weet je zeker dat je alles helder en duidelijk kunt zien. Voor het overgrote deel, zal multifunctionele sfeerverlichting volstaan. Niet voor niets wordt er daarom in keuken vaak gekozen voor verlichting welke we kunnen dimmen. Zo kunnen we de verlichting tijdens het lezen van de krant wat feller zetten en tijdens het diner wat lager. Op deze manier kun je alle kanten op.

Koelkast

Heb jij een keuken, die al de nodige jaartjes heeft versleten? Dan is de kans vrij groot dat je beschikt over een koelkast met een minder energiezuinige label dan de welke de hedendaagse koelkasten hebben. Wanneer het tijd is voor een nieuwe koelkast of vriezer, is het dus raadzaam goed te kijken naar het energielabel welke is toegekend. Te vaak laten we ons verleiden door de aanschafprijs van dergelijke apparatuur, zonder dat we kijken naar het stroomverbruik. Je kunt je namelijk voorstellen, dat je op lange termijn beter had kunnen kiezen voor een ietwat duurder model die energiezuiniger is, dan enkel af te gaan op de aanschafprijs. Door te kiezen voor een zuiniger exemplaar, bespaar je op lange termijn niet alleen geld, maar zorg je er ook voor dat de uitstoot wordt verlaagt wat goed is voor het milieu.