fbpx
Artikel

Hybride warmtepomp op dak wooncomplex

Een verduurzaming in Heemstede. In het ketelhuis op het dak van een wooncomplex met 48 woningen gaan de twintig jaar oude ketels eruit en komt er een hybride installatie voor in de plaats. Bewoners gaan na afloop van de operatie naar verwachting 80% aardgas besparen met circa 40% CO2 reductie.

Het project wordt uitgevoerd door het bedrijf EnergyBridge uit Arnhem, dat niet alleen de installatie voor zijn rekening neemt, maar ook het beheer en onderhoud zal doen én de warmte gaat leveren aan de woningen.

Drie warmtepompen

In de oude situatie was er sprake van een tweetal Rendamax gasketels met een opgesteld vermogen van samen 480 kW. In de nieuwe situatie zijn er twee lucht/waterwarmtepompen, één Carriers met een vermogen van 67 kW voor de cv en één Mitusbishi van 40 kW voor het warmtapwater. Ook is er een vijftal vaten geplaatst: voor het cv-gedeelte zijn er nu 2 x 425 liter expansievaten en een buffer van 1000 liter om piekmomenten te kunnen opvangen. In het tapwatergedeelte is er een tweetal vaten van 1000 liter elk geplaatst.

De warmtepompen zijn op trillingsdempers en stalen balken geplaatst en voor de units is een constructieberekening gemaakt. Verder zijn er voor piekmomenten en voor de backup drie Remeha Quinta Ace gasketels geplaatst (1x 65 kW en 2 x 90 kW). “Het afgiftesysteem blijft zoals het is, het leidingenwerk in het ketelhuis wordt uiteraard wel nieuw en daar zijn we nu mee bezig”, zegt projectleider Roel ten Thije. “Het regeltechnische gedeelte kunnen we pas doen als de verzwaring van de elektrische aansluiting is geregeld. Netbeheerder Stedin heeft het erg druk, maar ik verwacht wel dat het begin mei voor elkaar is.”

Barbecue

Tijdens de ontmanteling werden de oude expansievaten doormidden geslepen, omdat ze anders te zwaar zouden zijn om uit het ketelhuis te tillen. Ten Thije: “Er is een goede bestemming voor. Eén van de monteurs wil het onderste stuk gaan gebruiken als barbecue.”

Kijk hier naar de fotoserie van fotograaf Christiaan Krop