fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Bas Tensen

Was vroeger alles beter? Daar valt over te discussiëren, maar dat de klant vroeger vaker op nummer één stond, daarvan is installateur Bas Tensen overtuigd. “Dat is een reden waarom ik niet groter wil worden: ik wil over de vloer blijven komen bij klanten. Contact houden, zodat ik weet wat er speelt en de service kan bieden die ze verdienen.”

Mooiste aan het vak

Wat voor de één een probleem is, is voor mij een uitdaging. Ik houd ervan om de technische puzzel op te lossen. Ik ben dan ook een echte techneut. Zo heb ik laatst de eigenaar van een woning uit 1981 geholpen om van het gas af te komen. We hebben geïsoleerd, dubbelglas geplaatst en de vloer van pur-isolatie voorzien. Daarna: vloerverwarming met warmtepomp erin. Ook een kWh-meter geplaatst om te monitoren wat de energievraag van de warmtepomp is. En alles werkt perfect. Zo is elke klus en elke dag weer anders. Een superafwisselend beroep.

Minder leuk

Je staat altijd ‘aan’. Dat kan wel eens vermoeiend zijn. En ik zie in onze sector dat de service nog wel eens als sluitpost word gezien. Dat het vooral gaat om spullen verkopen en geld verdienen. Voor mij is dát niet het uitgangspunt. Ik wil gewoon lekker werken, problemen oplossen en een lange-termijn-relatie met de klant opbouwen. Dat lukt mij goed, omdat ik al mijn klussen heb in een straal van acht kilometer rond mijn bedrijf. Moet je nagaan: ik kom eigenlijk nooit in Hoorn, 15 kilometer verderop.

Mooiste klus

In Medemblik mocht ik vorig jaar al het installatiewerk doen voor de transformatie van het oude waaggebouw naar een bistro. De toiletten, een ventilatiesysteem met WTW, de vetput voor de keuken, vloerverwarming, het loodgieterswerk. Prachtig.

Investeren in

Ik heb wat met de jaren 50 en 60. In de laatste twee jaar bij mijn oude werkgever heb ik een Renault Goélette-bus uit 1956 opgeknapt met mijn neef. Ik ben met mijn eigen bedrijf gestart toen ik de bus klaar had en ben er tot vorig jaar mee naar klanten gereden. Toen heb ik er afscheid van genomen en een nieuwe Citroën Jumpy gekocht. Een paar weken geleden zag ik dat daar ook een elektrische variant van op de markt komt. Daar wil ik mijn huidige bus graag voor omruilen. En die oude Goélette? Een dame uit het dorp is er mee naar Marokko gereden. En volgens mij is hij daar achter gebleven.

Privé

Ik ben getrouwd met Maya en ik heb twee zonen en een dochter, van 17, 16 en 14 jaar. De oudste is vrij technisch, hij helpt wel eens een handje, maar hij heeft toch meer interesse in besturingstechniek. Vanwege de drukte schieten hobby’s er bij in. Ik heb een imker-cursus gedaan en zou dat ooit wel willen oppakken. Soms ben ik in de gym te vinden en ben ik actief voor de D66 in Medemblik. Energietransitie en duurzaamheid is mijn dossier.

Naam: Bas Tensen
Functie: eigenaar eenmansbedrijf
Locatie: Wervershoof
Leeftijd: 46
West-Friesland is Bas Tensens stek. Hij begon als servicemonteur bij een installatiebedrijf in Wervershoof, vertrok na een aantal jaar naar een installatiebedrijf in Westwoud, om vanuit daar uiteindelijk, tien jaar geleden bewust de stap nam om voor zichzelf te beginnen, vanuit een werkplaats achter zijn woning in Wervershoof. Zijn vrouw Maya verzorgt de administratie. Aan het aannemen van personeel denkt Tensen niet. Van huis uit is Tensen elektrotechnicus. Op de Vereniging Elektrotechnisch Vakonderwijs (VEV) doorliep hij de opleiding Technicus Sterkstroom Installaties (TSI). Via avondcursussen van Technicum in Alkmaar behaalde hij ook “een heel boekwerk” aan werktuigkundige diploma’s.