fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Frans Hartog

Relaties opbouwen en onderhouden, nieuwe opdrachten binnenhalen: dat is zijn taak binnen het bedrijf, zegt Frans Hartog, directeur van Installatietechniek Hartog uit Nijmegen. Wat niet wil zeggen dat hij nooit meer gereedschap in zijn handen heeft. “Als de nood aan de man is, werk ik mee. Ik stond laatst nog een middag op het dak grind te scheppen.”

Mooiste aan het vak

Als installatiebedrijf hebben we heel veel disciplines in huis: installatie- en servicemonteurs, dakdekkers, zinkwerkers en loodgieterers. Dat brede vakgebied maakt het werk zo afwisselend. In een projectbestek zijn vaak wel tien paragrafen bestemd voor ons. De diverse disciplines binnen ons bedrijf moeten natuurlijk goed met elkaar communiceren. Dat lukt ons, omdat we zo’n sterk team zijn.

Ook mooi is als je betrokken bent bij het hele traject, van advies tot aan realisatie, met als eindresultaat een tevreden klant. Soms kan je met een goed advies echt het verschil maken. Zo hadden we onlangs nog een project waarbij op basis van ons advies gekozen werd voor een energiezuinige en betrouwbare brine-water-warmtepomp, in plaats van een lucht-water-warmtepomp.

Minder leuke kanten

Het zal met communicatiemiddelen als Whatsapp te maken hebben, maar klanten verwachten tegenwoordig echt dat je à la minute voor ze klaar staat. Alles moet snel, snel, snel. Laatst nog een mevrouw die ons belde om twee minuten voor vijf. Wij waren op dat moment allemaal in gesprek, dus kwam ze op het antwoordapparaat. Deze mevrouw vond dat we slecht bereikbaar zijn. Dat onbegrip kan ik soms niet zo goed plaatsen. We doen altijd ons uiterste best, maar soms moet je even geduld hebben.

Mooiste project

We hebben vorig jaar meegewerkt aan de bouw van een nieuwe hospice, in Mook. Een hospice biedt een veilige plaats aan mensen in hun laatste levensfase. Een sterfhuis dus eigenlijk. Ik vind het mooi dat wij ons steentje konden bij konden dragen aan zo’n belangrijke plek. Ieder jaar werken we ook mee aan de Vierdaagse. Dit jaar zou het voor ons de vijftigste keer zijn. Helaas gaat het evenement dit jaar vanwege de coronacrisis niet door. Onze bijdrage bestaat uit het verzorgen van de sanitaire voorzieningen voor het kamp van de 7500 militairen in Heumensoord. En bij de Vierdaagsefeesten zorgen wij ervoor dat de toiletwagens in het centrum van de stad op de juiste plek staan en worden aangesloten.

Investeren in

Sinds vijftien jaar zetten we vol in op duurzaamheid en ik wil graag dat ons eigen kantoor deze boodschap ook uitdraagt. Daarom wil ik ons jaren 50-pand gasloos maken. We zijn al een heel eind met de installatie van pv-panelen op het dak. Er komen binnenkort ook elektrische radiatoren van Vasco.

Privé

Ik ben getrouwd met Maruschka, zij werkt ook in ons bedrijf. Samen hebben we drie kinderen. Mijn zoon van achttien doet op dit moment een BBL-opleiding voor installatiemonteur. Wellicht wordt hij de vierde generatie. Mijn vrije tijd breng ik graag op het water door en deze zomer wil ik graag een week gaan varen naar Maastricht, of de andere kant op, naar Zeeland.

Naam: Frans Hartog
Functie: directeur
Leeftijd: 55
Installatietechniek Hartog (28 fte) is een echt familiebedrijf. Opa Frans startte de onderneming in 1949, toen hij door het gemeentelijk nutsbedrijf werd ingeschakeld voor de aanleg van het Nijmeegse gasnet tot aan de woningen. Later kwamen daar de gasinstallaties bij ín de woningen. Vanaf de jaren 60 namen zijn twee zonen het stokje over en in 1997 kwam Frans ‘junior’ in het bedrijf – waarmee zijn carrière in de autobranche tot een einde kwam. Via diverse spoedcursussen bekwaamde hij zich in het installatievak.