Ga naar hoofdinhoud

Installateur in beeld: Leonard Paans

Paans Installatiebedrijven uit Leerdam ontpopt zich steeds meer als totaalontzorger voor mkb-bedrijven en woningcorporaties, waarbij niet alleen de installaties worden verduurzaamd, maar ook isolatie en de glaspui wordt aangepakt. Commercieel directeur Leonard Paans zet er de commercieel-strategische lijnen uit. “Dat zijn mooie dingen, maar ik heb van mijn vader geleerd dat je nooit moet vergeten dat het echte geld altijd verdiend wordt door de monteurs op de vloer.”

Mooiste aan het vak

“Je weet iedere dag hoe laat je begint. Dat is dus altijd hetzelfde, maar hoe de dag verloopt, dat weet je nooit van tevoren. Je krijgt een belletje over een kapotte cv-ketel. Is die nog te repareren? Is-ie aan vervanging toe? Is een duurzaam alternatief een optie? Iedere dag heeft weer nieuwe uitdagingen en deadlines.”

Investeren in

“Kennis. Over vijf jaar ziet de installatiewereld er weer heel anders uit. In april van dit jaar heb ik samen met mijn compagnon Jan Smits het bedrijf van mijn broer Sander overgenomen. Hij wordt 60 en vond het wel mooi geweest. Samen met Jan vorm ik de tweekoppige leiding. We hebben besloten om het roer een stukje om te gooien. We gaan ons meer focussen op duurzaamheid, zonder overigens onze bestaande business te verwaarlozen. We zitten op dit moment op 85 procent onderhoud en beheer van gasketels en 15 procent op duurzaam. Over vijf jaar willen we de verhouding hebben liggen op 60 procent – 40 procent. Door groei hè, niet door oude business af te stoten. Dit jaar alleen al hebben zeven monteurs hun F-gassen-certificaat gehaald. Klasse.”

Familiebedrijf

“Paans 3.0 noemen we dat. Mijn vader zat in de olie en steenkool. Mijn broer in aardgas en wij gaan door naar duurzaam. Ik geloof dat die transities gaan in golven van twintig jaar. Dus wie weet waar we in 2040 zitten. Wij zijn hierin heel proactief. We denken met klanten mee. Zo bieden we bijvoorbeeld hulp bij een groenfinanciering vanuit de hypotheek. We wijzen mensen op subsidies. En ook met het mkb zijn we druk bezig. Zij moeten hun vastgoed in 2023 op minimaal energielabel C hebben, anders riskeren ze een boete. Wij maken dan samen met hen een meerjarenonderhoudsbegroting, waarbij je in een paar jaar naar het gewenste eindresultaat toe werkt.”

Privé

“Ik ben getrouwd met Marion en heb een dochter van vijftien en een zoon van elf. Of ze ooit bij ons in het bedrijf komen werken, weet ik niet. We zullen het zien.”

Hobby’s

“Zelf hou ik veel van boksen. Een paar uur per week. Heerlijk. Ik ben ook voetbaltrainer. Ben begonnen met trainen van het elftal van mijn dochter bij de Kozakken Boys in Werkendam. Later werd ik gevraagd om het eerste dameselftal te trainen. Dat gaat verbazingwekkend goed.”

Tijd

“Installateurs hebben het druk. Ja, dat weet ik. Maar tijd moet je maken. Om op je werk goed te presteren, moet je echt minstens twee uur per week sporten. Dat heb ik zelf ook moeten leren hoor. Vroeger was ik ook altijd met mijn bedrijf bezig. Maar als ik nu een uur heb staan boksen, dan ben ik op dat moment werkelijk even helemaal vergeten waar ik die dag allemaal mee bezig ben geweest. Je hoofd leeg maken.”

Naam: Leonard Paans
Functie: Eigenaar/commercieel directeur Paans Installatiebedrijven
Leeftijd: 46
Werknemers: zeventig in dienst, tien zzp’ers
Leonard Paans is commercieel directeur bij Paans Installatiebedrijven, een onderneming die zijn vader in 1964 startte. “Hij reed dagelijks met zijn bakfiets vanuit Werkendam de net geopende Merwedebrug over naar Gorinchem, om werk te verrichten aan olieketels.” Paans volgde zijn installateurs-opleidingen aan het Gildevaart in Nieuwegein. De opleiding voor projectleider deed hij aan het Willem I-college in Den Bosch en ten slotte deed hij HBO Bedrijfskunde bij de NCOI. Paans werkte eerst een aantal jaar bij een ander installatiebedrijf, maar nu al 24 jaar bij Paans Installatiebedrijven.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Zonwering maakt airco overbodig

Je kunt ook teveel beugelen

Minibuffer kan hybride warmtepomp helpen

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Renovatietrends in 2024; wat kunnen installateurs verwachten?