fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Martin Buijs

BIM, Nul op de Meter en aardbevingsbestendig installeren: GGB Installaties uit Zuidbroek pakt marktkansen met beide handen aan. “Het is niet zo dat wij die mogelijkheden proactief opzoeken. Meestal is het omdat een opdrachtgever het voorschrijft. Maar we deinzen er niet voor terug. Dus ja, we zijn innovatief en staan open voor nieuwe technieken”, zegt GGB-directeur Martin Buijs.

Mooiste aan het vak

Het is een dynamisch beroep. Geen dag is hetzelfde. En door de energietransitie is de markt volop in beweging. Neem de warmtepomp, het is fantastisch om de monteurs op een niveau te krijgen dat ze die zelfstandig kunnen installeren. Terwijl ze vanouds enkel met CV-ketels werkten. Kennisoverdracht regelen we onder meer door goede contacten met fabrikanten, waarbij men een monteur tijdens de bouw mee laat lopen en er op deze manier sprake is van kruisbestuiving. Het scheelt dat we werken met monoblocks. Hoeven de monteurs geen F-gassen certificaat te halen.

Minder leuk. Of eigenlijk: uitdagend

Een goede nazorg wordt steeds belangrijker. Bewoners weten elkaar steeds beter te vinden in groepsapps of sociale media. Dus als er iets niet in orde is, of een storing of een klacht, dan gaat dat als een lopend vuurtje. Dat moet je snel en adequaat oplossen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dat is al een uitdaging bij werkzaamheden die we zelf uitvoeren, maar is extra uitdagend als je werkt met onderaannemers. We proberen daarom partijen om ons heen te verzamelen met dezelfde proactieve mentaliteit als de onze. We willen onze opdrachtgevers goed kunnen bedienen en hebben een servicemonteur continu op de weg om service te verlenen en storingen te verhelpen. We merken dat dit enorm wordt gewaardeerd.

Mooiste klus

Tachtig woningen in het Ebbingekwartier in de stad Groningen, bovenop een parkeergarage. Zeer uitdagend werk, want alles moest aardbevingsbestendig. Alles zit vol ijzer en balken. Nog afgezien van de enorme variatie in de woningen. Maar ook het omturnen van een leegstaand kantoor in studentenappartementen. Prachtig als je in zo’n gestript kantoor staat waar helemaal niks is en dat je dat dan volledig transformeert.

Investeren in

Personeel. We steken veel tijd en energie in het binnenhalen van jonge jongens. Zij gaan dan als stagiair of leerling-monteur de bouw op. Ik krijg van bouwpartners te horen dat zij dat bewonderen; hoe wij dat voor elkaar krijgen. Met opleidingsinstituut OTIB hebben we onlangs bij ons op de zaak een dag georganiseerd voor drie scholen, om te laten zien wat ons vak inhoudt. Vervolgens zijn we met deze jongeren de bouw opgegaan om hen enthousiast te maken.

Privé

Ik ben getrouwd met mijn vrouw Simone en wij hebben twee zoontjes, van zes en zeven jaar.

Hobby’s

Ik probeer zo’n vier halve marathons per jaar te lopen. Daarvoor train ik ongeveer drie keer per week. ’s Avonds, even een uurtje lopen. Heerlijk even alles lekker van je af laten glijden. In de winter is lopen niet altijd een pretje. Dan zit ik regelmatig op de crosstrainer.

Naam: Martin Buijs
Functie: directeur
Leeftijd: 41 jaar
Martin studeerde HTS Bouwkunde in Groningen en ging daarna naar de Militaire Academie in Breda. Hij was luchtmachtofficier infrastructuur op de vliegbasis in Twente en na sluiting hiervan op vliegbasis Leeuwarden. Hij was betrokken bij de bouw, onderhoud en het beheer van de gebouwen op de basis. In 2006 verliet Martin defensie om te werken bij GGB Installaties, het bedrijf van zijn vader. Eerst als projectleider en sinds 2016 als directeur, samen met compagnon Bert Boer. Buijs senior is als aandeelhouder nog zijdelings betrokken.