fbpx
Artikel

Veilig werken op modulaire steiger

Een schilder of aannemer heeft baat bij een veilige werkplek die makkelijk aanpasbaaar is. Geen enkele gevel is immers hetzelfde qua hoogte en lengte. Een steiger kopen bij steigerkopen.nl levert voldoende inzicht op welk type steiger u nodig heeft

De moderne generaties steigers zijn modulair op te bouwen. Dankzij diverse modules is een steiger vanaf een werkhoogte van 3 meter op te bouwen naar zelfs 12 meter voor bijvoorbeeld een appartementencomplex. Op deze manier is een verwerker in staat om zich snel aan te passen aan de werksituatie. Bovendien zijn dergelijke steigers makkelijk te vervoeren omdat ze in delen vervoerbaar zijn en relatief makkelijk in elkaar te zetten en de demonteren. Zodoende is iemand sneller in staat om met behulp van een scharniersysteem zijn werkplek op te bouwen.

Veilig werken

Veilig werken gaat boven alles. Zorg ervoor dat de steigers zijn uitgerust met kantplanken en voorloopleuningen om valgevaar te minimaliseren. Een officieel genormeerde steiger is voorzien van anti-slipprofiel en opwaaibeveiliging door een extra beugelsysteem. Schoren verbinden de opbouw- en leuningframes zodat de steiger ten allen tijde stabiel staat. De meest gebruikte steigertype is de rolsteiger omdat hij makkelijk verplaatsbaar is door zijn wieltjes die je kunt blokkeren met het bestijgen van de steiger. Het maximale draaggewicht van de steiger is afhankelijk van het type werk dat een verwerker verricht. Wie zware bouwmaterialen op de steiger zet heeft uiteraard een robuustere steiger nodig dan een schilder. De maximale belasting van een rolsteiger is 250 kilogram. Wie veel werkruimte prefereert en/of op grote hoogte werkt, kiest voor een brede steiger van bijvoorbeeld meer dan 130 cm breedte. Een smalle rolsteiger is wenselijk als iemand in smalle en kleine ruimtes actief is, zoals een steegje of een kleine kamer.