
Standaardopstellingen zul je er weinig aantreffen. Bij De Eerste Kamer in Barneveld is het nét even anders. “Wij zijn continu op zoek naar noviteiten en creatieve badkameroplossingen met maatwerkproducten. Badkamers met karakter”, aldus Henk-Peter de Graaf.
Anton van de Beek en Henk-Peter de Graaf doen samen de bedrijfsvoering van De Eerste Kamer. Ze installeerden jarenlang samen badkamers voordat ze aan deze nieuwe uitdaging begonnen. “Wat ons destijds tegen begon te staan, was dat het allemaal redelijk standaard was. We konden onze creativiteit niet kwijt. Zeven, acht jaar geleden hebben we daarom het plan opgevat een eigen showroom te beginnen.”
Aansprekend anders

Uitgangspunt was dat het geen standaardshowroom moest worden. “We presenteren nét even anders dan de gevestigde orde, met onze maatwerkoplossingen. Dit spreekt met name het hogere segment erg aan. De laatste vijf jaar zijn we hier flink in doorontwikkeld en hebben we landelijke bekendheid gekregen. Mensen komen vanuit alle hoeken van het land naar ons toe. Het bevestigt dat we het inderdaad aansprekend anders neerzetten. Onze technische achtergrond is daarbij een voordeel. We kunnen veel nieuwe dingen bedenken en laten maken. We weten wat technisch kan en of iets praktisch is. Hier in de showroom hebben we bijvoorbeeld een dubbele wastafel vrijstaand midden in de ruimte gezet. Een eigen ontwerp dat veel mensen aanspreekt vanwege het verrassende effect. Als je het vastgeroeste idee laat varen dat er altijd een spiegel recht boven de wastafel moet hangen, opent dat de weg voor andere inzichten voor de badkamer.“
Geen snelle handel
Een werkwijze die aanslaat. De showroom noteerde direct vanaf het begin elk jaar een flinke groei. Van moeilijke economische omstandigheden merken de ondernemers weinig. “Ik denk dat een onderdeel van ons succes is, dat we juist midden in de crisis zijn begonnen. Dat we in de tijd van de neerwaartse spiraal een moderne, eigentijdse showroom hebben geopend. Bedrijven in de omgeving hielden even op met investeren. Als je weinig verkoopt, ga je niet je showroom op de kop zetten. Maar als je twee jaar niets aan je showroom doet, is deze verouderd.” “Wij groeien nog steeds. Dat gaat overigens niet vanzelf, we zijn er erg druk mee, besteden er veel tijd aan. Het is niet zo dat iemand hier een badkamer koopt op een middagje. Daar nemen we ruimschoots de tijd voor. We zijn niet van de snelle handel.”
Hert in de koplampen

“Waar wij in het begin wel erg aan moesten wennen, is dat je enorm veel moet praten voordat mensen je vertrouwen. Dat vind ik heel jammer. Maar blijkbaar is dat het beeld dat we met z’n allen hebben gecreëerd in de branche.” Inmiddels trekken ze een gericht publiek. “Onze klant is negen van de tien keer ondernemer met over het algemeen een drukke agenda. Die gaat geen vijf, zes zaken af voor badkamers. Hij wil gewoon kunnen zeggen: hier heb je de sleutel van mijn woning, regel het maar. Belangrijk is of je aanvoelt wat ze willen en of je dat kunt bieden.”
Geklaag over internet
“Van internet hebben we weinig last. Ik hoor maar sporadisch dat het op internet een x-aantal procenten minder kost. We geven offertes ook altijd mee, gespecificeerd, net als de tekeningen. Dan kunnen mensen het thuis rustig bekijken en gericht vragen stellen. Mensen die een badkamer zoeken in het hogere segment zoeken niet de laagste prijs, ze zoeken de beste oplossing voor hun situatie. En perfect afgewerkt zonder gezeur. Ik kan me er eerlijk gezegd weleens aan ergeren, al dat geklaag over internet. Ik ben ook van mening dat als je als verkoper al achterdocht hebt voor je klant, je dat non-verbaal communiceert. En dat is niet handig.”
Inspiratie opdoen

Van de Beek en De Graaf zijn continu op zoek naar noviteiten en creatieve badkameroplossingen. Een zoektocht die hen langs beurzen in binnen- en buitenland voert. “Wat we hier zien, is de toename van het gebruik van natuurlijke materialen in de badkamer. Echt houten meubelen dan, geen houtlook. We passen veel natuurstenen strippen, 3D-peddlestones en natuurstenen bladen toe. Verder zien we veel stukwerk en minder gebruik van tegels. We maken vaak lange, strakke lijnen en zorgen ervoor dat de ruimtes niet te vol zijn. Het vrijstaand bad is zeer geliefd. Het komt in 50% van de badkamers, als het al niet meer is. Dat doen we echt heel veel. Een vrijstaand bad is natuurlijk ook echt sfeerbepalend.”
Fysieke winkel blijft
De toekomst ziet De Graaf positief. “Ik denk dat de doelgroep waar wij ons op richten, zeker blijvend is. We hebben best veel ideeën voor de toekomst, om producten net anders neer te zetten en uit te voeren. Ik denk dat we daar zeker innoverend en afwijkend mee kunnen blijven. Ik geloof ook niet, dat fysieke winkels verdwijnen op sanitair vlak. Fysieke winkels die met -35% adverteren, zullen verdwijnen. Maar de echte badkamerspecialist blijft bestaan.”
Tekst: Chantal Slutter, foto’s: Jan Willem Schouten