Monitoren en optimaliseren: zo werkt dat

Wanneer je woonhuisinstallaties volhangt met meetapparatuur en sensoren kun je veel bruikbare informatie verzamelen om energie te besparen, de techniek te optimaliseren en verbeterplannen te maken. De kunst is het op een juiste wijze bij elkaar te brengen, zodat je er goede technische conclusies aan kunt verbinden.

Monitoring is een kreet die je tegenwoordig veel hoort bij techniek, bijvoorbeeld bij verwarmingstoestellen. Vaak betekent dit dat je op afstand data kunt uitlezen. Draaiuren, aanvoer en retourtemperatuur of elektraverbruik. Een fabrikantenapp geeft die data weer aan de installateur en eindgebruiker, net als dat een energiemaatschappij via de app inzicht geeft in gasverbruik, elektraverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. En mogelijk kun je dan sturen aan de parameters. Maar wat zegt dit over het geheel?

Er kan veel op het vlak van monitoring; maar het is vaak als los zand, niet universeel toepasbaar en ook niet altijd NTA8800-proof. Het wordt interessanter wanneer de monitoring plaatsvindt op één platform en dat alle data is uitgesplitst en met elkaar vergeleken kan worden in de tijd. Een scheiding tussen de joules die gebruikt worden voor verwarming en tapwater bijvoorbeeld, of een relatie tussen aanwezigheid, verwarming, binnenklimaat en luchtvochtigheid. Wat is het opwekkingsrendement, wat is het installatierendement, en hoe doet het binnenklimaat het? En welke invloed heeft bewonersgedrag op dit alles? En uiteindelijk: hoeveel kg CO2-besparing levert het op?

Dat lees je in dit artikel.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding