Hulp bij dimensioneren

hulp bij dimensioneren

Bij warmtepompen is goed dimensioneren veel belangrijker dan bij de traditionele cv-ketel. Met een paar vuistregels kom je niet meer weg. Het Belgische ingenieursbureau Heat-Box ontwikkelde transmissieberekeningssoftware waarmee in bestaande woningen eenvoudig het juiste vermogen bepaald kan worden. Zo’n beetje alle installatiegroothandels werken er inmiddels mee.

Een ervaren installateur zal voor de keuze van een cv- ketel door zijn oogharen al wel kunnen inschatten wat het benodigde vermogen is. Om de keuze wat beter te beargumenteren, kan de installateur nog kijken naar de bouwjaar, het type woning en de grootte van het huis. Zo zit je met een ketel van 15kW vaak wel goed bij een gemiddeld appartement en kom je met een 20kW ketel in een tussen- woning meestal een heel eind. Je kunt ook het aantal kubieke meters van een woning uitrekenen en dat vermenigvuldigen met 65 watt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de ketel zonder reden veel te ruim wordt bemeten, want dat kost alleen maar extra geld. Het voordeel van moderne cv-ketels is echter wél dat ze een groot modulatiebereik hebben: zonder veel problemen schakelt een ketel tegenwoordig terug van 24 kW naar 4 kW, vaak wel tot bijna tien procent van het maximale vermogen. En dus kan het nou ook weer niet zo heel veel kwaad om een cv-ketel enigszins over te dimensioneren.

Modulatiebereik

Een warmtepomp haalt ten eerste vaak niet het grote vermogen dat cv-ketels halen. Daarnaast mist de warmtepomp het grote modulatiebereik dat cv-ketels wel hebben. Een modulerende warmtepomp van 10 kW kan vaak maar terug tot ongeveer de helft, bijvoorbeeld 5kW. Dat betekent dat de installateur veel preciezer moet gaan berekenen wat het benodigde vermogen is.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding