Passief bouwen: 31 appartementen collectief op 40kW

Twee nieuwe appartementengebouwen van elk 31 eenheden in Den Bosch hebben zo’n lage warmtevraag dat een collectieve warmtepomp van 40kW per flat volstaat. Bewoners betalen een vast bedrag per maand voor warmte en koeling. Zoutboilers gevoed door pv-panelen zorgen voor warm water. “Is de boiler weer op temperatuur, dan gaan de pv-panelen leveren aan het stroomnet”, zegt pleitbezorger voor passief bouwen Carl-peter Goossens.

Wie zit er nou eigenlijk aan het stuur als je het over de split incentive hebt tussen de woningcorporatie en de huurder? Dat vroeg bouw- en installatieadviseur Carl-peter Goossen (Bouwnext) zich steeds vaker af. Waarmee hij bedoelt: als een corporatie extra investeert om woningen energiezuinig te maken, dan profiteert de huurder daar vooral van, niet per se de verhuurder. “Met de EPV kan een corporatie dat verrekenen. Dat is geen klein bier, maar geeft ook veel extra administratieve rompslomp. Hier hebben we andere manier bedacht waarop de corporatie aan het stuur zit.”

Glas en beton

‘Hier’ is Den Bosch. Aan de Guido Gezellelaan en de Rodenbachstraat in de Gestelse Buurt zijn twee nieuwe appartementengebouwen gerealiseerd voor Brabant Wonen.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 17,41 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op Installatie.nl
– Alle edities van Installatie digitaal lezen
– Alle edities van Installatie thuis ontvangen vanaf € 50,25 per maand

Direct abonneren