Nieuwe kijk op zomernachtventilatie

zomernachtventilatie

Een kant- en klaar systeem voor zomernachtventilatie, dat zowel handmatig als automatisch kan worden bediend. Dat miste Dick van Ginkel, technisch innovatiemanager bij TBI WOONlab, in het repertoire dat bouwers kunnen inzetten om oververhitting bij nieuwbouwwoningen te voorkomen. Met BUVA en FAKRO sloeg hij de handen ineen om zo’n totaaloplossing samen te stellen.

Daarbij zijn ook andere bouwers en een adviesbureau betrokken. Samen met Nieman Raadgevende Inge­nieurs, Dura Vermeer, BAM Wonen, Koopmans Bouwgroep B.V. en VORM Holding is hierover gebrainstormd. Van Ginkel: “Wij zijn als TBI met houtbouwconcepten bezig, maar de andere bouwers ook. Zo hoeven we niet allemaal zelf het wiel uit te vinden.” Metingen in de praktijk – wat is nou het effect van zomernachtventilatie? – kunnen leiden tot een realistischere waardering in de NTA8800, de rekenregels voor BENG.

zomernachtventilatie
Werking geautomatiseerd systeem
1. Als het in de zomernacht buiten koeler wordt dan gaat er een seintje
naar de huisautomatisering
zomernachtventilatie
2. Die stuurt de bypass van de wtw, het dakraam en
het nachtventilatieluik aan.
zomernachtventilatie
3. Door de thermische trek gaan flinke volumes koele lucht door
een woning.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding