fbpx
Artikel

In crematorium Haskerpoort installeerde Installatiebedrijf Hoekstra onder meer een slim luchtbehandelingssysteem met de optimalisatiesoftware Climotion®. Tevens een water-waterwarmtepomp die de restwarmte van de oven gebruikt. Voor de warmtepomp wordt een open waterbron toegepast, dat is vrij bijzonder. Wat dit project echt uniek maakt is dat de restwarmte van de crematieoven door de warmtewisselaars naar de vijver wordt geleid, waardoor deze op temperatuur blijft. Zo kan de warmtepomp ook tijdens een strenge winter energie uit de vijver blijven onttrekken.

Eind september startte het bouwteam, bestaande uit BouwCollectief Sneek en Installatiebedrijf Hoekstra Heerenveen/Drachten/Wolvega, met de bouw van het door Sipma Architecten en Ingenieurs- en adviesburo Technion ontworpen crematorium in het Friese dorp Oudehaske.

Optimale luchtbalans

“Een speciaal luchtbehandelingssysteem met een meet- en regelsysteem van Kieback&Peter koelt en verwarmt het crematorium”, vertelt Piet Doorn van Installatiebedrijf Hoekstra in Wolvega. Het slimme regelsysteem meet de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en barometrische druk. Aan de hand van deze metingen wordt de temperatuur geregeld en gedoseerd. Warme lucht wordt hierbij gelijkmatig over de ruimte verdeeld.

Energiebesparend regelsysteem

De software van dit systeem heet Climotion® en was voorheen bekend als BAOPT of Bauer-software. Als premium-partner van Bosch heeft Kieback&Peter het Climotion-algoritme in het eigen onderstation DDC4200 geïntegreerd. Peter van Houwelingen van Kieback&Peter legt uit, dat het systeem een thermische isolatielaag langs de gevels en ramen creëert die leidt tot minder transmissieverlies, en dus energiebesparing. Een ander effect is dat er minder lucht in beweging hoeft worden gebracht, waardoor er minder elektrische energie nodig is om de lucht op temperatuur te brengen. De energiebesparing is dan ook fors: gemiddeld 30%.

Restwarmte crematieoven hergebruikt

De warme en koude lucht die wordt aangevoerd komt van een water-waterwarmtepomp van Ecoforest. Installatiebedrijf Hoekstra heeft voor het model ecoGEO HP 12-40 gekozen. Door middel van betonnen oppervlaktewaterwisselaars van Leigro wordt warmte uit een naastgelegen vijver onttrokken. Wat dit project echt uniek maakt is dat de restwarmte van de crematieoven door de warmtewisselaars naar de vijver wordt geleid, waardoor deze op temperatuur blijft. Zo kan de warmtepomp ook tijdens een strenge winter energie uit de vijver blijven onttrekken.

www.kieback-peter.nl