fbpx
Artikel

Toiletpot ophangen: stappenplan

Wat is er voor nodig nodig om een toiletpot te installeren in de badkamer? In dit artikel vind je een lijst met benodigdheden, de basisstappen en de afwerking. Met dit stappenplan is een toiletpot ophangen zó gedaan en hangt hij recht, niet te hoog, niet te laag, en vooral: goed stevig.

Benodigdheden

 • Hangtoilet
 • Frame voorzien van stelpoten
 • Inbouwreservoir
 • Bedieningspaneel
 • Potmanchet of sprongbocht
 • Houten balkjes
 • Duimstok of rolcentimeter
 • Waterpas
 • Potlood of stift
 • Boormachine
 • Splijtpluggen
 • Vaseline of wasmiddel
 • (Decoupeer)zaag
 • Vijl
 • Schilderstape
 • Mof (en indien nodig tussenstukken in de juiste diameter om het toilet aan te sluiten op de afvoerbuis)
 • Afwerkmateriaal voor de voorzetwand

Toiletpot ophangen: zo begin je

Stap 1. Bepaal de hoogte

De frame heeft hiervoor een 1 meter makering. 1 meter markering staat gelijk aan 40 cm boven de grond.

Stap 2. Frame plaatsen

De volgende stap is het plaatsen van het frame. Leg het frame op zijn kant en stel de poten van het frame in. Zorg ervoor dat de bovenkant waterpas staat en zet de frame op de plek om het te monteren.

Stap 3. Aftekenen en boren

Teken de boorgaten. Verwijder het frame en boor de gaten van 10 mm. Vervolgens sla je de pluggen erin.

Stap 4. De afvoerbocht plaatsen

Het frame kan nu worden aangesloten op het riool met de bijgeleverde afvoerbocht. Gebruik hiervoor een sprongbocht of een potmanchet om de afvoer te kunnen aansluiten op een bestaande afvoerbuis. Om dit makkelijker te maken, kun je beide delen insmeren met vaseline.

Stap 5. Frame vastzetten

Het vastzetten van het frame wordt gedaan door middel van houtdraadbouten. Daarnaast moet je de afvoerbocht definitief bevestigen aan het frame. Deze kun je spanningsvrij plaatsen.

Stap 6. De hoekstopkraan plaatsen

Plaats de meegeleverde hoekstopkraan in de wand van het reservoir. Het kan aan de boven-, achterkant of zijkant van het reservoir worden geplaatst, afhankelijk van het type reservoir. De hoekkraan kan nu worden aangesloten op de waterleiding. Gebruik hiervoor geen flexibele slangen, gebruik 12 mm koperen leidingen.

Stap 7. Draadeinden plaatsen

Plaats de draadeinden op de binnenste gaten en borg ze met de meeleverde moeren. Je kunt de lengte van de draadeinden instellen, dit is afhankelijk van de dikte van het frontpaneel, tegels en de keramiek. Idealiter steken de draadeinden nog 1,5 cm uit zodat je ze met ringen en moeren kunt vastzetten.

Stap 8. Doppen en tegelsjabloon plaatsen

Plaats nu de doppen en tegelsjabloon. Door het plaatsen van een frontpaneel, van multiplex of gipsplaat, kun je het inbouwreservoir mooi wegwerken. Let erop dat het materiaal watervast is.

Het eerste deel van de stappenplan zit erop, nu is het tijd om het frontpaneel te plaatsen.

Toiletpot ophangen: het frontpaneel

Het eerste deel van de stappenplan zit erop, nu is het tijd om het frontpaneel te plaatsen.

Stap 1. Het frontpaneel

Meet uit hoe groot het frontpaneel moet worden, zaag het materiaal op maat. Vervolgens kun je de openingen voor de afvoerpijp, draadeinden en de bedieningsplaat erin zagen.

Stap 2.  Bevestigen van het paneel

Het bedieningspaneel kan nu worden bevestigd door middel van de hulpbalkjes. Deze zet je met spijkerpluggen aan de muur en vloer vast. De frontplaat kan vervolgens vastgeschroefd worden aan de balkjes en het ijzeren frame.

Stap 3. Aftekenen van de aansluitstukken

De afdekdoppen kunnen nu verwijderd worden. Duw de aansluitstukken zo ver mogelijk in de valpijp en de afvoerbocht. Nogmaals, een beetje vaseline kan dit gemakkelijker maken. Markeer vervolgens de buizen langs het voorpaneel.

Vervolgens druk je de voorzijde van de aansluitstukken zo ver mogelijk op de toiletpot. Gebruik hiervoor een dunne slang en rubberen ring. De pijp is afgetekend op de achterkant van de toiletpot.

Stap 4. Aansluitstukken op maat zagen

Meet de afstand tussen de twee gemarkeerde lijnen en tel hierbij 3 mm op. Zaag dit vervolgens af van iedere buis. Met een vijl maak je de achterkant een beetje schuin. Verbind vervolgens de verbindingsdelen definitief met het frame.

Stap 5. Knip de isolatiemat in model

Trek de vorm van het toilet na met de bijgevoegde isolatiemat. Dit doe je het beste door de pot plat op je rug te plaatsen. De isolatiemat kan dan tussen het toilet en de achterwand worden geplaatst.

Stap 6. Plaats de toiletpot en het bedieningspaneel

Smeer wat vaseline op het rubber van de aan- en afvoerbuis en schuif het toilet over de draadeinden heen. Zet het toilet goed vast met de bijgeleverde ringen en moeren.

Afhankelijk van het type inbouwreservoir kun je nu het tegelsjabloon verwijderen of dit op maat snijden. Plaats de onderplaat voor het bedieningspaneel volgens de gebruiksaanwijzing en bevestig het bedieningspaneel op de onderplaat. Nog even goed afkitten en klaar!