fbpx
Artikel

Verbeteren als elektrotechnicus? 5 tips

Elektrotechnicus zijn vereist inzet, training en bereidheid om te leren en verder te gaan in het vereiste veld. Of het nu gaat om energiebesparende LED’s in een conferentiezaal of het beheer van een casino, elektrotechnici regelen het allemaal. Hier zijn vijf tips voor het uitbouwen van een carrière als elektrotechnisch ingenieur!

1. Behaal een bachelor- of masterdiploma

Een bachelordiploma omvat differentiaalvergelijkingen, ontwerp van digitale systemen en circuittheorie in de elektronica. Lesgeven in de klas helpt veel om vooruit te komen in het echte leven. Maar daarnaast kan men terecht voor veldonderzoek, en ook voor labwerk. Veel studenten gaan voor een combinatie van bachelor- en masteropleiding. En dan kunnen ze ofwel voor banen in multinationals gaan of er ook voor kiezen om docent te worden op hbo-niveau. Ze kunnen ook lid worden van het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van een bestaand bedrijf. Bekijk eens alle opleidingen elektrotechniek en maak zelf een keuze! 

2. Vind een baan op instapniveau

Prestaties en ervaring door middel van een traject in een opleiding elektrotechniek helpen een kandidaat om vlot te verlopen. Het is niet noodzakelijk om een ​​diploma te behalen. Maar werkgevers hebben wel een voorkeur voor kandidaten die op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën. En met een diploma in de hand, kan men snel carrière maken. Wellicht kun je zelfs een baan krijgen bij het bedrijf waar je stage hebt gelopen voor je opleiding. 

3. Kies de goede weg

Bijna alle opleidingen in engineering richten zich op alleen wetenschap en wiskunde. Maar naarmate we verder komen in een opleiding, moeten we kiezen uit een paar specialisaties. Zoals elektronica op kleine schaal of elektriciteitsnetten op grote schaal. Veel hogescholen bieden ook een ingenieursdiploma in de elektrische stroom op online niveau. Het is dus aan de kandidaat om de juiste weg te kiezen.

4. Doe veel praktijkervaring op

Elke keer is het niet wat we bestuderen, maar wat we efficiënt gebruiken. Dus ook na het afronden van de opleiding elektrotechniek is een toets daarvan vereist. En daarvoor is een baan een must. Een goed bedrijf geeft de kandidaat praktische ervaring om zijn werkelijke waarde in de branche te bewijzen. Individuele bedrijven vermijden het inhuren van nieuwelingen, dus het is beter om praktische kennis op te doen voordat je je aanmeldt bij grote bedrijven. 

5. Ga voor specialisatie

Doorgaans specialiseren elektrotechnici zich in communicatie, computerhardware, besturings- of voedingssystemen. Tegenwoordig bieden universiteiten echter specialisatie in meerdere stromen aan . Het is dus aan de kandidaat om een ​​veelzijdige combinatie te kiezen die ook in de toekomst zal helpen. Men kan een carrière kiezen als ingenieur in radiofrequentie, elektronische communicatie, uitzending, enz. Of men kan een elektrotechnisch ingenieur worden in een fabriek voor energiedistributie, een transmissielijningenieur, of hij kan ook een ontwerpingenieur zijn.