fbpx
Artikel

Volop inzetten op CO2-warmtepomp

CO2 is een koudemiddel met een aantal gunstige eigenschappen. Het heeft een GWP van 1, is niet giftig en niet brandbaar. En met de juiste configuratie is een hoog rendement haalbaar. Sjors Wagenaar, van Wagenaar Koeltechniek, is bezig met de ontwikkeling van een eigen prototype.

Wagenaar is een beetje een vreemde eend in de warmtepomp-bijt, omdat Wagenaar Koeltechniek uit Zwaagdijk de focus heeft op koudetechniek. Verwarming met vrv-systemen doet het bedrijf ook wel, maar dan toch vooral in bedrijfshallen. “Een paar keer per jaar installeren we een warmtepomp met vloerverwarming: laatst onder andere de schuur bij het huis van mijn vader Cor, de eigenaar van Wagenaar Koeltechniek”, zegt Sjors.

Koeltrofee

Wagenaar Koeltechniek (vader, zoon en één monteur) installeren zo’n veertig tot vijftig systemen op jaarbasis, naast de service en onderhoud aan bestaande systemen. Moeder doet de boekhouding. Na de middelbare school ging Sjors studeren aan de TU Delft. Onder het toeziend oog van zijn Delftse professor ontwikkelde Sjors in de tussentijd een innovatieve warmtepomp-droogmachine, waarvoor hij op de VSK de NVKL-koeltrofee in de wacht sleepte.

“We doen veel mooie projecten”, zegt Wagenaar, “Vorig jaar hebben we voor een cacao-verwerkingsfabriek de volledige luchtbehandelingsinstallatie voor onze rekening genomen. Die installatie bestaat uit acht vrv-systemen, met luchtbehandelingskasten en luchtzakken die de hallen in de winter en in de zomer op gewenste temperatuur houden.”

Koeltechnici zouden door hun kennis van warmtepomptechniek in principe prima warmtepompen in woningen kunnen gaan installeren. Wagenaar: “Wij richten ons daar voorlopig niet op, maar ik ken collega-bedrijven die dat wel doen.” Koeltechnische bedrijven hebben als voordeel dat hoogstaand werk leveren een absolute vereiste is. “Je kan je geen fouten permitteren. Als je niet heel precies werkt, kan er binnen enkele minuten iets flink misgaan, dan blijft de compressor toch een van de kwetsbaarste componenten. De schade kan al snel in de tienduizenden euro’s lopen.” Je hebt in de koeltechniek dus te maken, zegt Wagenaar, met heel deskundige bedrijven, die hun vak uiterst serieus nemen. “Cv-installateurs hebben in deze markt dan weer het voordeel dat ze veel meer weten van het hydraulische systeem.”

CO2-warmtepomp

Wagenaar ziet tussen al het werk door toch nog tijd om aan nieuwe ontwikkelingen te werken. Eén daarvan is een CO2-warmtepomp, die hij helemaal zelf wil opbouwen uit losse componenten. “Software en hardware ontwikkelen we zelf.” Hij werkt hierbij samen met streekgenoot Bart Verlaat, die als koeltechnicus verbonden is aan de deeltjesversneller CERN in Zwitserland. “Hij heeft dan weer lijnen lopen met mensen in Noorwegen die een goed werkende CO2-warmtepomp hebben ontwikkeld. Dat moet ook in ons klimaat kunnen.” Je hebt te maken met een aantal uitdagingen, zegt Wagenaar. De belangrijkste is de hoge druk waarmee gewerkt wordt, tot wel 80 bar. Verder is het vooral een uitdaging om het juiste vermogen en rendement te halen. “Maar als je het systeem op de juiste manier installeert is dat geen onoverkomelijk probleem. Bovendien is CO2 als koudemiddel voor de grotere procesinstallaties ook steeds interessanter.”