
Tegenwoordig zijn zonnepanelen steeds populairder in Nederland. In bijna iedere straat is er wel een dak waar een groot aantal zonnepanelen op geplaatst zijn. Veel inwoners bekleden de daken van hun huis of schuur om zo meer groene energie op te wekken. Een bekend voordeel hiervan is dat dit vaak veel geld bespaard. Ideaal, dus! We vertellen je graag meer waaruit een zonnepanelen installatie bestaat.
Verschillende materialen van zonnepanelen
Zoals je misschien wel weet, bestaan er heel veel verschillende soorten zonnepanelen. Er is onderscheid in panelen van mono- of polykristallijn én amorf, ook wel dunne film genoemd. Veel bewoners kiezen ervoor om hun dak te bekleden met zonnepanelen van monokristallijn. Dit zijn zwarte panelen die uit kleine vierkantjes bestaan. Deze zonnepanelen hebben een onwijs hoog rendement. Het vermogen is zo’n 280-400 Wattpiek.
Zonnepanelen van polykristallijn bestaan uit meerdere kristallen. Hierdoor is de opbrengst lager, maar de aanschafprijs is ook lager. Deze panelen hebben zo’n 15% minder rendement als monokristallijn zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn te herkennen aan de blauwe kleur.
Sinds een korte tijd bestaan er ook amorf zonnepanelen. In tegenstelling tot de eerdergenoemde panelen, bestaat dit type zonnepanelen niet uit kristallen. Ze zijn erg dun en buigbaar. Ook dit vermogen ligt een stuk lager, namelijk tussen de 120-150 Wattpiek. Deze zonnepanelen zijn dan ook het goedkoopst.
Meterkast
Als er zonnepanelen geplaatst moeten worden, is het van belang om een nieuwe groep te plaatsen in de meterkast. Op die manier creëer je extra veiligheid. De omvormen van de zonnepanelen kun je vervolgens aansluiten op een eigen groep en niet rechtstreeks op de groepenkast. Zo kunnen alle elektrische apparaten zonne-energie gebruiken. Op die manier ben je verzekerd van een veilig systeem.
Systemen
Als het gaat om zonnepanelen, heb je te maken met verschillende systemen. Het montage systeem is een heel belangrijk onderdeel van de zonnepanelen installatie. Hiermee monteer je de zonnepanelen op het dak. Dit systeem heeft verschillende types. Het is hierbij belangrijk om de draagkracht van het dak te bekijken. Vervolgens wil je weten hoeveel stroom de zonnepanelen leveren. Dit kan met een monitoringssysteem. Je kan natuurlijk de opbrengst van de zonnepanelen altijd terugvinden op de omvormer, maar het is nog leuker als je deze cijfers terug kunt zien op je telefoon. Met een monitoringssysteem krijg je niet alleen inzicht in de opbrengst van de panelen, maar dit systeem geeft ook de storingen aan.
Meer leren?
Ben je installateur en wil je graag meer kennis- en praktijkervaring opdoen? Controlin biedt deze mogelijkheid aan! Controlin levert kwalitatieve producten en bedenkt nieuwe oplossingen. Ze delen hun kennis door middel van technische documentatie én ondersteuning in de praktijk. Op die manier ben je als installateur goed voorbereid én kun je nog steller de installaties afronden. Controlin denkt graag met je mee!