fbpx
Blog

Als het buiten weer lekker warm is, de bloemen in bloei staan en de jassen aan de kapstok kunnen blijven hangen, begint de ideale tijd om energie te besparen!

In deze periode worden er weer vele woningen voorbereid op lage-temperatuurverwarming. Kruipruimten en begane-grondvloeren worden geïsoleerd, er wordt vloerverwarming aangebracht of in gefreesd, spouwmuren worden nageïsoleerd en complete daken worden voorzien van isolatie. De welbekende trias energetica: eerst het energiegebruik minimaliseren door de behoefte te verminderen, vervolgens het gebruik van duurzame energie vergroten en ten slotte het gebruik van grijze energie minimaliseren.

Kijk eens goed naar oude radiatoren

Als je vanwege het warme weer de CV-ketel toch niet aan hebt staan, maak daar dan gebruik van om comfortabel je oude radiatoren zo veel mogelijk te vervangen door vloerverwarming en/of lage-temperatuurradiatoren. En daar waar het praktisch of budgettair niet past, kies je minimaal voor het goed waterzijdig inregelen van de woonhuisinstallatie om het gasverbruik al flink terug te brengen.

Decentraal verwarmen

Voor je comfort kies je uiteraard een goede zoneregeling om alleen vertrekken te verwarmen wanneer je ze gebruikt. Daardoor is het altijd op de juiste plek in huis lekker warm, maar verwarm je overdag bijvoorbeeld niet meer onnodig de badkamer als je er toch pas vanavond weer gebruik van maakt. Comfortabel energie besparen. Win-winsituatie, toch?

Constante regeling

Kies een goede vloerverwarmingsregeling, waarmee de vloeren op een zo constant mogelijke temperatuur kunnen worden gehouden. Dus zonder te hoge pieken en dalen in temperatuur en tegen een zo laag mogelijk energieverbruik. Dit kan door het individueel sturen van de slanggroepen met thermische motoren. Die gaan alleen open als er warmte in de slang nodig is en sluiten weer om de in de slang gebrachte warmte de tijd te geven om de warmte via de vloer aan de ruimte over te dragen. Slim, toch?

Goed geregeld

Even netjes alle kabeltjes wegwerken en kijk: energie besparen kan niet alleen comfortabel zijn, je kunt het ook nog eens doen zonder kabels in een kast of achter een knieschot te hoeven verbergen. Nog even de juiste flow instellen per groep en ik zeg: goed geregeld!

Tja, die trias energetica. Dat wat je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen. Dus hoe minder energiebehoefte, des te meer er overblijft om in het heerlijke voorjaarszonnetje te genieten van de bloemetjes – zet ze maar buiten, hoor! Wel even een milieuvriendelijk potje ranjasiroop gebruiken om die bijtjes van je drankje weg te houden. 😉 Proost! Op een comfortabele, energiezuinige toekomst.

Over Yvian Jenniskens

Yvian Jenniskens

Als voormalig zelfstandige in de wondere wereld van (na)regelingen, hydraulische (dis)balans en trouble shooten was Yvian (1972) werkzaam als Account Manager bij het nieuwe thuis van Honeywell Home: Resideo. Yvian Jenniskens overleed in 2023. Op haar verzoek blijven de blogs online. Yvian, vakidioot en moeder van twee had een passie voor social media, het delen van kennis, vrouwen in de (installatie)techniek én het oplossen van klachten.

Bekijk alle berichten van Yvian Jenniskens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.