fbpx
Blog

Ik geef jullie graag een kijkje in mijn adviespraktijk van vorige week zodat we er samen van kunnen leren en samen kansen leren herkennen.

Neem me niet kwalijk wanneer deze inkijk toch een beetje op mopperen lijkt :-).

Maandag

Training gegeven aan Amsterdamse woningcorporaties bij ANNE in Utrecht over het integraal energierekenen aan appartementencomplexen. Gaaf om aan echte praktijkcases te rekenen die straks 100’den mensen gaan raken.

Dinsdag

Studiedag met een paar zzp’ers over dampdicht versus dampopen isoleren met fossiele en biologische materialen in renovatieprojecten. Heel erg leerzaam. Wat is dat toch een lastig onderwerp, maar wel veel wijzer thuisgekomen.

Woensdag

Building Holland! Ik ga volledig in “spons modus” en zuig gave ideeën, visitekaartjes en leuke nieuwe contacten op. Verschillende ideeën ga ik gelijk introduceren bij een utiliteitsproject waar ik voor aan het rekenen ben. Wat leven we toch in een mooie tijd met alle innovaties die op ons afkomen!

Donderdag

Ik bekijk een grote jaren ‘30 villa die drie jaar geleden volledig gerenoveerd is. Er is een energierekening waar je U tegen zegt en de bewoner voelt zich ongemakkelijk over het gasverbruik dat bij een straat nieuwbouwwoningen past. Ik verbaas me over de stooklijn die op 85-80 staat om de ringleiding warm te houden terwijl die leiding niet geïsoleerd is. Ik brand mijn vingers aan de hete leidingen. Ik verwacht hier enorme besparingen zonder in te boeten op wooncomfort. Deze week bellen met hun installateur over verbeteropties.

Vrijdag

Intake in een grote gerenoveerde boerderij (“wij hebben alles al gedaan, we hoeven alleen nog maar van het gas af” is zo’n beetje mijn typische klant). 9000 kWh elektra verbruik terwijl ze er maar met z’n tweeën wonen. Na een rondje door het huis vind ik de boosdoener: 12 vierkante meter elektrische vloerverwarming in de vorig jaar gerenoveerde badkamer. De offerte die ze nog hebben laat zien wat er geplaatst is : 2 x 900Watt matten en een aan/uit thermostaat zonder klok. Een snelle rekensom leert dat hier waarschijnlijk 5000 kWh verstookt worden op jaarbasis. Op mijn vraag of er slangenvloerverwarming is overwogen meldt de bewoner: “Daar heeft de installateur het niet over gehad.”

Ramp bestrijden

Ik verbaas mij daar over, echt! Als je als installateur een badkamer van 12 vierkante meter mag plaatsen dan overleg je dit soort dingen toch met je klant? Nou mag ik het slechte nieuws brengen en manieren verzinnen om de ramp te bestrijden. (Ik heb ze aangeraden de coolste zelflerende WiFi klokthermostaat met App te nemen zodat de vloerverwarming alleen aan gaat als die woonwaarde toevoegt).

Ik roep jullie op om als je mooie klussen mag maken voor jullie klanten om meer de rol van trusted advisor op je te nemen: je mag best tegen de klant zeggen dat hij beter optie B of C mag kiezen, en dat dat misschien 1000 of 2000 euro duurder wordt, maar dat dát zich in twee jaar terugverdient via de energierekening.

Dat schreef ik zaterdag en zondag in de adviesrapporten die ik na de intakes nog moest schrijven. Die rekeningen zijn inmiddels betaald, klanten zijn blijkbaar blij met eerlijk advies waarin ook de moeilijke dingen benoemd worden.

Lars

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

9 reacties op “‘Dáár heeft de installateur het niet over gehad’

 1. robin schreef:

  Goed stuk Lars.
  Helaas is het meer gewoonte dan uitzondering dat er niet uit het perspectief van de opdrachtgever gekeken/gestuurd wordt.
  Met grote regelmaat kom ik afgeronde projecten tegen waarbij er geen keuzes met de daarbij behorende consequenties de tafel zijn gepasseerd.
  Dit geeft duidelijk de omvang van het probleem aan en onderschrijft de noodzaak van een onafhankelijk huisfluitsteraar.

 2. Fred schreef:

  In de bouw- en installateurswereld zou men wat meer moeten kijken naar life cycle kosten (kosten van de wieg tot het graf). Nu wordt meestal alléén gekeken naar de initiële installatiekosten en worden de exploitatiekosten (onderhoud, instandhouding, energiekosten, etc.) even vergeten. Dat zien we later wel en de klant betaald toch wel. Neem de goedkope printer en dure inkt als voorbeeld. Ik weet dat het moeilijk is in een wereld waar de marges vaak klein zijn, maar heel veel berekeningen kan je hergebruiken en tevreden klanten zijn gratis reclameborden en duurzame bedrijven hebben de toekomst.
  Hopelijk gaan de Lars Boelen’s daar verandering in brengen, zodat de energietransitie ook betaalbaar kan blijven voor de mensen met een wat smallere beurs.

 3. Erwin schreef:

  Afgelopen weekend eens even een controle gedaan wat mijn ringleiding warmwater nou eigenlijk verbruikt. De hele dag geen graadje gestookt op de verwarming, dus al het gasverbruik komt van het warmhouden van water. Wat blijkt, ca. 4 kuub gas per dag. Ofwel 1200 kuub per jaar, en dan was de zolder ook nog eens warm, wat in de winter wel anders is. Dus reken maaar op 1500-1800 kuub.. ofwel een dikke 1000 euro per jaar. Die leiding gaat er dus snel uit. Op het verste punt een close in boiler als buffertje en de rest gewoon ff wat koud water doorstromen. Een kuub water is nog steeds voordeliger dan een kuub gas….

 4. john schreef:

  FF ander vraagje met hoeveel graden circuleer je rond?
  Heb je een mtcv geplaatst toert je pomp terug adh van de volume stroom?
  Is je leiding geisoleerd?

  Optie plaats een stromingsschakelaar in de warm waterleiding of laat de pomp schakelen op het licht van de badkamer tal van mogelijkheden slopen hoeft niet gelijk.

  John

 5. MarkS90 schreef:

  Zolang je binnen 30 seconden warm water hebt op je tappunt zie ik geen reden om een ringleiding aan te (laten) leggen. Zie het voorbeeld van Erwin.

 6. Lars schreef:

  Robin : Ik probeer dat “voor de klant” denken hier onder de aandacht te brengen, hij betaalt er genoeg voor.

  Fred: TCO kan je op achterkant sigarendoos uitrekenen, hoeft geen rocketscience te zijn

  Erwin : Dat is exact wat ik ga adviseren

 7. Andreas schreef:

  beste Lars,
  je vermeldt een studiedag naar dampdicht/-open isoleren. Ik lees daar verschillende dingen over en zou graag je mening hierover vernemen. Bijvoorbeeld recent een nieuwsbericht over iemand die beweert dat dampopen bouwen zo belangrijk is: https://www.duurzaamgebouwd.nl/project/20180425-damp-open-constructie-geeft-boerderij-gombault-gewenste-comfort. Maar ik heb altijd begrepen dat dit onzin is: aan de warme kant moet je isolatie altijd dampdicht zijn anders krijg je vochttransport door je constructie wat vroeg of laat (in de koude maanden) condenseert en tot rot en schimmel leidt. Vocht afvoeren doe je dus niet door de muren of het dak heen maar door goede (gecontroleerde)ventilatie.
  Ben heel benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt.
  groet, Andreas

 8. Lars Boelen schreef:

  Hoi Andreas,

  Oef, dat is precies waar de dag over ging. “It depends” zeg ik altijd. Wel of geen spouw, kalkvoeg of cementvoeg, wel of geen isolatie in de spouw. Ik heb geleerd dat ik een bouwfysicus/expert moet inschakelen als het een groot project is. Goed ventileren moet altijd maar je zult altijd vochttransport houden. Zorgen dat dat vocht op een goede manier uit de constructie kan trekken is heel belangrijk. Over de bufferende werking van biologische materialen is nog geen brede kennis in de markt aanwezig. Ik ben zelf een half jaar bezig geweest voor ik genoeg vertrouwen had om mijn eigen dak na te isoleren :-).

  • Cees Bakker schreef:

   Dampdicht of dampopen?
   Mijn lessen Bouwfysica vat ik in het kort samen:
   Zorg dat vocht makkelijker uit de constructie kan dan er in. Vochttransport gat van binnen naar buiten omdat het binnen warmer is dan buiten en warme lucht meer vocht bevat. Dus een damprem aan de binnenkant van de constructie en isolatie zoveel mogelijk aan de buitenkant. Ventileren is noodzakelijk omdat vocht afgevoerd moet worden en muren niet kunnen ademen (want ze hebben geen longen zei Ben Vos in de jaren 80).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.