fbpx
Blog

Durf te dronen

Drones hebben de prettige eigenschap dat ze zowel letterlijk als figuurlijk boven de materie uit kunnen stijgen. Zeker in combinatie met thermografie.

Nu de wetgever de regels rond het vliegen met drones versoepelt, opent de nieuwe markt aan mogelijkheden voor de bouw en installatiesector zich verder. Wel eens aan gedacht of van gedroomd?

Warmtebeeld

Op de beurs Energie zagen we een fijn stukje ‘eyecandy’ bij een fabrikant van warmtebeeldcamera’s; met behulp van een drone worden brandweercorpsen ondersteund om de bron van een vuurhaard op te sporen. Sneller blussen, met minder inzet van mens en materieel. De drone wordt ook ingezet om dode cellen in pv-installaties op te sporen. Ik ken een makelaar die ter promotie van woningen een drone inzet: een mooie promotiefilm is een optie, maar ook een inspectie van het dak, het opsporen van koudebruggen, een snelle gotencheck etcetera. De Technische Universiteit Twente laat meer mogelijkheden zien. Bestemmingsplan-toetsing, vergunningverlening, handhaving. Prorail inspecteert de verwarming van wissels. Maar het ziet er gewoon ook gaaf uit, die beelden. De drone is ook een marketingdingetje, zoals bij dit -overigens mislukte- aspergetransport. Hier vindt u nog meer voorbeelden van bijzonder gebruik van drone-beelden.

Plaatjes zeggen méér

droneMijn gedachte ging uit naar die adviseur die –na goedkeuring klant- een warmtebeeldfoto maakte van woningen. Ter ondersteuning van een offerte, om de noodzaak van isolatie bovenop een investering in een installatie aan te tonen. Door de problemen van en oplossingen voor de bestaande bouw visueel te maken. De ervaring leert dat een plaatje of een filmpje meer zegt dan een woorden, hoe vol van vakkennis ze ook zitten. De investering in een goede warmtebeeldcamera (enkele duizenden euro’s) betaalde zich direct terug in een hogere offerte-conversie, plus meerwerk in de vorm van isolatie en bouwkundige aanpassingen. Inmiddels is het fotograferen voor externen al een business geworden. Zo kan een kapotte radiatorknop een gevelisolatie worden. Een ketelvervanging meerwerk leveren in de vorm van dakisolatie. Hier een voorbeeld. Warmtebeeldcamera’s zijn er inmiddels al in instapmodelletjes vanaf 1000 euro. Gaat het met de drone dezelfde kant op?

Meer én beter werk

Drones en thermografie zijn niet alleen hippe gadgets voor de freaks. Het zijn middelen om nut en noodzaak van investeringen in verduurzaming aan te tonen, het werk te vergemakkelijken, de kwaliteit van het werk te vergroten en simpelweg onderscheid én ‘eyecandy’ te kunnen bieden aan je (potentiële) klant. En het is natuurlijk een verrijking van je vak, en elke man voelt zich weer even een jongetje. Bent u aan de slag met deze techniek? Stuur me een mail, en ik kom graag een middagje spelen. Maken we er ondertussen ook nog een verhaal én een video van.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.