fbpx
ISH 2023

Tapwater maken met je airco

Het is een wat ongewone configuratie, maar zowel Daikin als Mitsubishi Electric lieten hem zien op de ISH: een multi-split airconditioning die tapwater kan maken. Een oplossing die bijvoorbeeld voor recreatiewoningen interessant kan zijn.

In toenemende mate worden airco’s gebruikt als hoofdverwarming, om woningen van het aardgas af te halen. Dan blijft er echter een tapwater-vraagstuk over. In bijvoorbeeld kleine chalets wordt dit nog vaak gerealiseerd met een geiser, een elektrische boiler of een doorstroomtoestel.

Er is nog een mogelijkheid: het verwarmingsrendement van de lucht/lucht warmtepomp kan ook gebruikt worden om tapwater te verwarmen. Met een lucht/lucht-toestel gebeurt het met een iets beter rendement. Wat er in feite gebeurt is dat er op één uitgang van een multi-split airconditioning op een tapwatervat wordt aangesloten, naast de maximaal drie cassettes voor verwarmen en koelen.

De techniek werkt het best wanneer er geen vloerverwarming wordt toegepast, maar de airco de hoofdverwarmer is. Ook moet het tapwatervat wekelijks thermisch gedesinfecteerd worden: dit betekent dat hij met behulp van het elektrisch element minimaal 20 minuten op 60 °C moet worden gebracht.

2 reacties op “Tapwater maken met je airco

 1. HLM schreef:

  Hitachi heeft dit al een tijd in het programma!
  Wat maakt dit nu tot een nieuwsitem?

 2. Pieter-Jan Jan Duineveld schreef:

  Sterker, de Hitachi kan als mono split al jaren zo gebruikt worden.
  In Frankrijk heb je ook Daikin monosplit tapwater unit.
  Deze m+ en me, moeten als multi split geplaatst worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.