fbpx
Nieuws
70 miljoen voor extra energiezuinige huurwoningen

De woningcorporaties in Gelderland krijgen 70 miljoen euro van de provincie om tenminste 10.000 sociale huurwoningen extra duurzaam te maken. Dit besluit van Provinciale Staten zorgt voor een impuls voor de werkgelegenheid én levert minimaal 150 extra leerwerkplaatsen op.

 

 

 

De subsidie van 70 miljoen euro maakt deel uit van de robuuste investeringsimpuls voor de Gelderse economie en werkgelegenheid, waartoe Provinciale Staten eind juni hebben besloten. De woningcorporaties kunnen met deze bijdrage tenminste 10.000 woningen, die in 2014 en 2015 toch al zouden worden aangepakt, nog energiezuiniger maken.

 

Uitdaging voor installatiebranche

Berthold van Benthem, regiomanager Oost-Nederland bij Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is enthousiast over het besluit van Provinciale Staten. ‘De op stapel staande projecten een mooie uitdaging. Installatiebedrijven hebben bij uitstek de kennis om woningen optimaal te verduurzamen.’

 

Werkgelegenheidseffect

De projecten die straks in Gelderland worden uitgevoerd, hebben niet alleen een gunstig effect op de energierekeningen van duizenden Gelderse gezinnen en op het milieu, maar ze leveren volgens Van Benthem in deze lastige economische tijd ook nieuwe werkgelegenheid op. De verwachting is dat de subsidie vanuit de provincie en de investeringen van de woningcorporaties honderden banen opleveren voor jongeren én minimaal 150 leerwerkplaatsen. ‘De laatste zijn hard nodig om voor de toekomst voldoende technische vakmensen voor de sector op te leiden.’

 

Steuntje in de rug

Ook Bouwend Nederland is blij over het beschikbaar komen van de subsidie: ‘Dit is goed nieuws voor de bouwsector die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Prima dat nu een deel van het stamkapitaal wordt aangewend om de Gelderse economie uit het slop te trekken’, aldus Robert ter Hoek, manager Bouwend Nederland Regio Oost.

 

Hoe werkt het?

1. Corporaties investeren in 2014 en 2015 al miljoenen in het verbeteren van hun woningen. Daarbij worden woningen ook zuiniger gemaakt. Hierdoor gaan de energielabels van bijv. E naar C.

2. De subsidie van gemiddeld 7.000 euro per woning zorgt ervoor dat er extra geïnvesteerd wordt in de energiezuinigheid van de woningen. Hierdoor gaan de woningen van C naar bijv. B of zelfs naar een A-label.

3. Het voordeel van de extra labelsprong (zuinigere woning) is voor de huurders. Zij hoeven hier geen extra huur voor te betalen.

4. Het extra budget voor de woningcorporaties levert zo’n 600 banen en 150 leerlingwerkplaatsen op.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.