fbpx
Nieuws

Asfalt met een luchtje

In Friesland wordt momenteel geëxperimenteerd met asfalt met daarin gebruikt toiletpapier verwerkt. Afgelopen week werden de eerste meters gelegd bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Wetterskip Fryslan.

Papier hergebruiken

In Nederland wordt per jaar zo’n 180.000 ton toiletpapier doorgespoeld. Een consortium van overheden en bedrijfsleven in Friesland werkt aan een manier om dit papier te hergebruiken. Bij het waterschap staat een innovatieve installatie die het toiletpapier reinigt zodat het geschikt is voor hergebruik. De gereinigde papiervezels worden vervolgens verwerkt in ‘afdruipremmer’. Afdruipremmer voorkomt het afdruipen van bitumen op steenslag, zodat er een beter en duurzamer asfalt ontstaat. Deze vorm van hergebruik is uniek in de wereld.

Fietssnelweg

In het najaar van 2016 wordt er een fietssnelweg aangelegd in opdracht van partner Provincie Fryslan en volgt de eerste echte test. Het project wordt uitgevoerd door Wetterskip Fryslan, provincie Fryslan, STOWA, civiele aannemers Jansma en Roelofs, toeleverancier Esha Infra Solutions en KNN Cellulose.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.