fbpx
Nieuws

Bestelauto gaat steeds langer mee

Uitstel voor bijtelling bestelauto

Bestelauto’s op naam van bedrijven waren begin 2017 gemiddeld acht jaar oud. Dat is bijna twee jaar ouder dan in 2010. Bestelauto’s op naam van particulieren waren gemiddeld twee keer zo oud. Met bestelauto’s werd in 2016 door bedrijven gemiddeld 19 duizend kilometer gereden. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

 

Gemiddelde leeftijd

Begin 2017 waren er in Nederland 851 duizend bestelauto’s in bezit van een bedrijf. De gemiddelde leeftijd van deze bedrijfsbestelauto’s groeide in vergelijking met 2010 met 25 procent naar acht jaar. Deze toename heeft onder andere te maken met de afgenomen verkoop van nieuwe bestelauto’s na het uitbreken van de crisis in 2008. Van de bedrijfsbestelauto’s heeft 96 procent een dieselmotor.

De gemiddelde leeftijd van bestelauto’s op naam van particulieren (in totaal 94,4 duizend) nam in de periode 2010-2017 beduidend sterker toe: met 38 procent. Begin 2017 zijn deze bestelwagens gemiddeld zestien jaar oud.

 

Per sector

De meeste bestelauto’s staan op naam van bouwbedrijven en bedrijven in de groot- en detailhandel. Gemiddeld zijn deze 7,9 jaar oud. Bestelauto’s op naam van bedrijven in de energievoorziening en bedrijven binnen de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten zijn gemiddeld het jongst (4,1 en 5,9 jaar oud). De branches met gemiddeld de oudste bedrijfsbestelauto’s zijn landbouw, bosbouw en visserij (11,1 jaar) en cultuur, sport en recreatie (10,8 jaar).

De gemiddelde leeftijd van bedrijfsbestelwagens nam in de periode 2010-2017 het minst toe in de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten, namelijk met 8,1 procent. Met een toename van 51 procent steeg de gemiddelde leeftijd van bestelauto’s van financiële instellingen het sterkst.

De gemiddelde leeftijd van bestelauto’s ligt hoger in de periferie dan in de Randstad en het midden van het land. Daarnaast geldt voor elke provincie dat de gemiddelde leeftijd van bestelauto’s in sterk en zeer sterk stedelijke gebieden lager is dan op het platteland (weinig, matig en niet-stedelijke gebieden).

per regio

De oudste bestelauto’s staan geregistreerd op de waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Bestelauto’s zijn daar gemiddeld veertien en dertien jaar oud. De nieuwste bestelauto’s zijn te vinden in de gemeenten Bunnik en Duiven, waar ze respectievelijk vijf en zes jaar oud zijn.

Afgelegde afstand

Met alle bedrijfsbestelauto’s werd in 2016 gemiddeld 19 duizend kilometer afgelegd. Bedrijven in de vervoer- en opslagbranche legden in 2016 de meeste kilometers af met hun bestelauto’s, gemiddeld 30,8 duizend kilometer. Met gemiddeld 12,5 duizend kilometer reden de bedrijfsbestelauto’s binnen de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten het minst.

 

Particulieren legden met hun bestelauto gemiddeld nog minder kilometers af, namelijk 12,3 duizend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.