fbpx
Nieuws

Brandstofcel met warmtepomp

Brandstofcel met warmtepomp

Een woning en bedrijfspand in Eerbeek wordt van energie voorzien door een combinatie van warmtepompen en een micro-WKK met brandstofcel.

 

 

Zowel in de woning als in het bedrijfspand zijn dezelfde installaties gemaakt: een traploos modulerende warmtepomp, een brandstofcel, een buffer en een afgiftesysteem met luchtverwarming. De warmtepompen van delen de aansluiting op een gesloten bronsysteem. De brandstofcel producteert stroom voor de warmtepompen door gas om te zetten in waterstof. Deze wordt gebruikt voor de warmtepompen. De restwarmte uit de brandstofcel wordt gebruikt om het buffervat te verwarmen. Dit water wordt op zijn beurt aangewend voor luchtverwarming met Fiwihex en tapwaterbereiding. De warmtepomp kan bijspringen voor de piekvraag. 

 

Experimenteel

Installateur Arno Tromp, van het gelijknamige installatiebedrijf uit Beekbergen ontwierp en installateerde de duurzame installatie. Hij spreekt in vakblad Installatie en Sanitair van een experimentele, maar toch zeer kansrijke systeemcombinatie. “Een betrouwbare en meer constante stroomleverancier dan zonnepanelen, en een hogere CO2-reductie.”

 

Lees het complete verhaal in het augustusnummer van vakblad Installatie en Sanitair. Klik hier voor een gratis proefnummer, of een voordelig (proef)abonnement

 

Subsidie

De installatie kon rekenen op subsidie uit de regeling Micro-WKK en HRe voor particulieren, die de provincie Gelderland voert. Op 11 september houdt Energy2Go, een samenwerkingsverband van leveranciers, installateurs een themadag voor bedrijven en opdrachtgevers. Programma en aanmelding klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.