fbpx
Nieuws

Groothandel Solar gaat via haar opleidingspoot Solar Opleidingen workshops geven rondom de bedrijfscertificering voor de Gasketelwet. Vanaf april 2022 moeten bedrijven die gasketels installeren en onderhouden voldoen aan de nieuwe certificering. Daarnaast moeten alle monteurs de vakbekwaamheid aantonen via Vakmanschap CO.

Na april 2022 zijn installatiebedrijven in overtreding en lopen ze het risico op een boete als ze zonder het CO-certificaat werken aan gasverbrandingsinstallaties. Solar richt zich vooral op zzp-ers en kleine installatiebedrijven. Hiervoor heeft Solar Opleidingen de workshop Bedrijfscertificering Gasketelwet-CO ontwikkeld. Deze workshop geeft praktische handvaten om zelf aan de slag te gaan met de voorbereidingen voor de bedrijfscertificering.

Bedrijfscertificering nu van start.

Het certificeren van bedrijven gaat nu van start. Lees hier de ervaringen van het eerste bedrijf dat dit traject doorliep.

“Veel zzp-ers en kleine installatiebedrijven vragen ons wat de bedrijfscertificering in het kader van de gasketelwet inhoudt. Juist deze bedrijven zijn onbekend in de wereld van certificering en zoeken praktische handvaten om de certificering aan te pakken,” aldus Jos Fleischeuer, Manager Opleidingen bij Solar Nederland. “Wij zijn van mening dat de meeste zzp-ers en kleine installatiebedrijven de certificering zelf ter hand kunnen nemen. In een workshop van een halve dag maken wij ze wegwijs in het certificeringsproces. We presenteren de monteurs praktische templates en invulformulieren, die zij kunnen gebruiken om een kwaliteitshandboek op te zetten.”

Kwaliteitshandboek

Veel bedrijven hebben hun processen en daarmee de kwaliteit van werkzaamheden op het gebied van gasverbrandingsinstallaties goed op orde. “Maar dit is niet voldoende,” licht Fleischeuer verder toe. “Bedrijfscertificering vereist dat vastgelegd wordt hoe deze processen verlopen. En hier komt een kwaliteitssysteem om de hoek kijken, oftewel een kwaliteitshandboek. Wij willen de zzp-ers en kleine installatiebedrijven helpen dit kwaliteitshandboek vorm te geven en zich goed voor te bereiden op de certificering.” De verwachting is dat juist kleinere bedrijven meer moeite gaan krijgen met de eisen die certificering. Bij de bedrijfscertificering moeten alle processen rondom installatie en onderhoud van cv-ketels worden vastgelegd. Ook moet meetapparatuur voldoen aan de eisen van certificerende instellingen.

De workshops via Solar Opleidingen, gaan in september van start op verschillende locaties in het land. “Als bedrijven in het derde en vierde kwartaal de voorbereidingen opstarten, kunnen zij zorgeloos toewerken naar de datum 1 april 2022 waarop het bedrijfscertificaat geregeld moet zijn.” Hier meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.