Collectieve sturing hybride warmtepomp ontlast stroomnet

Hoe kun je op grote schaal hybride warmtepompen toepassen, zonder dat er overbelasting van het elektriciteitsnet ontstaat? In het Drentse Dalen wordt in 100 huisinstallaties een slimme sturing aangebracht: ze communiceren met elkaar om gebruikspieken te voorkomen. En de bewoner profiteert financieel.

Wie in het proefproject zijn warmtepomp een tandje terugschroeft, krijgt hiervoor een financiële compensatie, vergelijkbaar met het voordeel van een dynamische energietarief. Een van de doelen van het project is om een open protocol voor (collectieve) warmtepompsturing te ontwikkelen. Zie daarvoor verder in dit artikel.

Elektriciteitsnet trekt warmtepompen niet

Er worden dit jaar duizenden hybride warmtepompen geplaatst. De besparing op aardgas heeft een consequentie: er wordt fors meer stroom verbruikt. Door deze verwachtte toename van hybride warmtepompen kan het elektriciteitsnet op wijkniveau overbelast raken. Netcongestie kan tot problemen leiden: nu al worden aanvragen voor zwaardere aansluitingen geweigerd.

Welke hybride warmtepompen zijn er? Bekijk hier het overzicht in ons dossier.

Hybride warmtepomp slim aansturen in collectief

De komende 3 jaar zal in het dorp Dalen een grootschalig experiment plaatsvinden met hybride warmtepompen. Doel van dit project is om bij 100 bewoners slimme hybride warmtepompen te plaatsen die volgens een open standaard kunnen communiceren met de buitenwereld, waardoor slimme aansturing van de pompen mogelijk is.

Om de warmtepompen te laten samenwerken zijn technische aanpassingen in hard- en software nodig. Hoe pakken de projectpartners dit aan? Dat lees je in het Premium-deel van dit artikel hieronder.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,38 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding