fbpx
Nieuws

Creatief met buitenunit

Een noodzakelijk kwaad, die zoemende en blazende buitenunit bij lucht-waterwarmtepompen en airconditioning. Toch zijn er mogelijkheden om het ‘lelijke’ stukje installatietechniek op te laten gaan in de omgeving. Enkele voorbeelden.

 

 

De Climaleon Wave, gemaakt van weersbestendig kunststof, is bedacht voor Fujitsu buitenunits maar past ook op andere fabrikaten. Belooft 7 decibel geluidsdemping, betere luchtdoorstroming door een splitter, maar bovenal een fraaier uiterlijk.

 

ins0615buitenunit2

Een oplossing van installateur Homij: de buitenunit is aan het zicht is onttrokken en zit verwerkt in een moderne schoorsteen in de kleur van de dakpannen. Nadeel: onderhoudsmonteur moet het dak op.

 

ins0616buitenunit3

Een andere indakmethode van DHS, dat een binnen- en buitenunit combineert in een element voor op het hellend dak. De Hydrotop kent varianten van 4,2 en 7 kW.

 

ins0616buitenunit4

De buitenunit verwerken in de galerij van een flat, zoals hier toegepast in Delft. Growing Green is een concept van Smits Vastgoed. Het bedrijf werkt samen met de TU Delft, TNO en woningcorporatie Woonbron om galerijflats te verduurzamen. In de bak is zelfs ruimte voor een plantenbak.

 

ins0616buitenunit5

In grootschalige verduurzaming van bestaande bouw worden op grote schaal zogeheten energiemodules bedacht: geprefabriceerde mini-aanbouwtjes waar alle installatietechniek, waaronder de buitenunit, in gehuisvest zijn. Geen ruimteverlies binnen, alle techniek geclusterd en bereikbaar, en eenvoudig voor of achter de woning te monteren. Op de foto de oplossing van Nathan, met de Alpha Innotec-warmtepomp.

 

ins0616-buitenunit6

Even simpel als doeltreffend; de cover, zoals hier gespot over een Mitsubishi Electric-buitenunit. Steentjes, plantjes, glas. Met een beetje creativiteit prima weg te werken in de omgeving.

Dit artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 6-2016. Klik hier voor een (proef)abonnement.

2 reacties op “Creatief met buitenunit

  1. […] aantal oplossingen die de markt biedt zijn hier te zien. In nieuwbouw worden buitenunits bijvoorbeeld al vaker op de plek van de schoorsteen geplaatst, […]

  2. […] hier speelt budget, en ruimte in het ontwerp ongetwijfeld een rol. Ter inspiratie: hier voorbeelden van creatieve oplossingen die de buitenunit fraaier en stiller kunnen […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.