fbpx
Nieuws

Dikwandig staal voor gastoepassing

Het vorig jaar geïntroduceerde Megapress, een koude persverbinding in dikwandig staal, komt er ook in een toepassing voor gas. Marktintroductie in Nederland volgt op het moment dat de toepassing gecertificeerd is via KIWA Gastec QA.

Dit maakte fabrikant Viega bekend op de Duitse vakbeurs SHK. Wanneer de certificering in orde is, heeft de installateur een nieuwe methode om starre gasleidingen aan te leggen. Deze zijn dan sneller, veiliger en goedkoper te realiseren. Ten opzichte van traditioneel fitten, draadsnijden en lassen is het ongeveer de helft sneller te verwerken. Dikwandig staal is als materiaal een stuk goedkoper dan koper of dunwandig rvs of staal. De koude persverbinding zorgt voor een meer veilige werkomgeving, een pré bij kleine ruimten of in situaties waarbij bijvoorbeeld lassen niet wenselijk is.

Gekeurd voor Duitsland

Megapress G, zoals fabrikant Viega het systeem noemt, is afgelopen week in Duitsland geïntroduceerd, nadat het daar de benodigde DVWG-keur heeft verkregen. De gasvariant van de persverbinding wordt ook al enige tijd in de Verenigde Staten gevoerd. Megapress G leent zich naast toepassing voor gas en propaan ook voor persluchtinstallaties en technische gassen.

Afdichtring

PR_160225_MegapressG_02Grootste verschil met het bestaande Megapress-systeem is de afdichtring. Bij Megapress G is de profielafdichting van EPDM vervangen door een zogeheten HNBR-uitvoering. Vooralsnog is het systeem beschikbaar in 1/2- 2 inch-toepassing, wat betekent dat het zowel voor de woonhuisinstallatie als in utilitaire en industriële toepassing beschikbaar komt. Bij het systeem komt ook een assortiment T-stukken, flensen en verloopfittingen, allemaal aangeduid met een geel beeldmerk. Voor het afpersen van deze verbindingen moet de installateur wel de bijbehorende persbekken van Viega gebruiken. De SC-Contur-techniek, waarbij niet geperste verbindingen direct zichtbaar lekken bij de dichtheidsproef, is ook hier toegepast.  Viega weet nog niet wanneer de certificering voor de Nederlandse markt in orde is.

Op de afgelopen VSK toonde Viega de 3/8 inch van het systeem, waarbij het mogelijk wordt om nieuwe of bestaande (oude) cv-installaties te voorzien of uit te breiden met de koude perstechniek voor dikwandig staal.

2 reacties op “Dikwandig staal voor gastoepassing

  1. […] In navolging van Viega komt ook VSH met een perssysteem voor dikwandig staal. Het systeem, dat PowerPress heet, komt in 2018 in Nederland op de markt. Het systeem maakt het lassen van dikwandige staal overbodig. PowerPress is geschikt voor verwarming, koeling, perslucht en sprinklertoepassingen, en wordt straks geleverd in afmetingen van ½” tot 2”. Het systeem, voorzien van een DW-profiel, heeft een gepatenteerde controle-ring voor visuele controle van de verbinding, en is klaar voor toepassing in BIM. Viega heeft al enkele jaren een systeem voor het persen van dikwandig stalen leidingen. Dit systeem komt dit jaar ook in een toepassing voor gasleidingen. […]

  2. […] dat tijd vergt, en bovendien minder veilig is. Megapress G werd vorig jaar op de Duitse vakbeurzen al aangekondigd; nu is ook de keuringseis K209 van KIWA Gastec gehaald, waardoor het in ons land mag worden […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.