fbpx
Nieuws

Doorspoeladvies verlaten panden

legionella

Nu gebouwen minder worden gebruikt, is onderhoud op de drinkwaterinstallatie extra belangrijk. Want kraanwater dat langere tijd stilstaat, is bij stijgende omgevingstemperaturen gevoelig voor legionella. Daarvoor waarschuwt drinkwaterbedrijf Dunea.

Kraanwater in bijvoorbeeld scholen, zwembaden, kantoren, horeca, zorginstellingen, sportscholen en hotels wordt als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus op dit moment (bijna) niet gebruikt. Bij een temperatuur tussen de 25 en 55 graden zijn de condities optimaal voor legionellagroei in de drinkwater- en blusinstallatie. Verneveling van dat water kan bij inademing gevaarlijk zijn voor de gezondheid en de veteranenziekte veroorzaken.

Drinkwaterbedrijven adviseren gebouwbeheerders daarom hun legionellapreventieplan goed te blijven uitvoeren. Bij prioritaire instellingen is dit bij wet geregeld, ook al worden gebouwen niet gebruikt. Ook aan bedrijven zonder (verplicht) legionellapreventieplan adviseert Dunea de leidingen goed door te spoelen voor ze weer in gebruik te nemen.

Meer informatie over legionellapreventie? Bezoek de website van de ILT.

Doorspoeladvies

Stilstand kan de kwaliteit van het water negatief beïnvloeden. Daarom is het bij voorbeeld ook altijd verstandig bij terugkeer van vakanties de leidingen even door te spoelen. Dit kan door alle koud- en warmwaterkranen even te openen en even laten stromen zodat het complete leidingnetwerk is ververst.Voor een woning is een minuut doorspoelen voldoende. Grotere installaties moeten een aantal minuten spoelen om al het ‘oude’ water uit de installatie te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.