
Het draagvlak om te stoppen met het gebruik van aardgas in Nederland groeit. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting HIER Klimaatbureau onder 1.761 respondenten. 58 procent van hen is het ermee eens om te stoppen met het gebruik van aardgas. Een jaar geleden was dit nog 47 procent.
Iets meer dan de helft (51 procent) van de Nederlanders is inmiddels op de hoogte van de plannen van de overheid om te stoppen met het gebruik van aardgas voor de verwarming van woningen en gebouwen. In juni 2016 was dit nog maar 14 procent.
Alternatieven
Elektrische oplossingen, zoals warmtepompen, lijken op het eerste gezicht het meest populaire alternatief. Een kwart van de Nederlanders heeft de voorkeur om aardgas te vervangen met elektrische oplossingen zoals warmtepompen. 15 procent heeft een voorkeur voor een warmtenet en 7 procent voor biogas. De grootste groep (40 procent) geeft echter aan zich eerst beter in de alternatieven te moeten verdiepen voordat zij een antwoord op deze vraag kunnen geven.
Als je niet geremd wordt enige kennis van installaties techniek of energie stromen moet je vooral kiezen voor een warmtepomp.
laat je niets wijsmaken over aardgas, het is de meest veilige- milieu vriendelijke brandstof op dit moment en voor de komende 20 jaar.
ik heb het al meer geschreven, welke kolen-of kerncentrale gaat de elektrische energie leveren voor warmtepompen en elektrische auto’s? op het moment dat de Wp voor warmte moet zorgen geeft de PV niet thuis( geen zon in de winter) dan moet toch die milieu onvriendelijke centrale in actie komen
Men laat inderdaad de nadelen die hier genoemd worden vaak onbenoemd.
Het elektriciteitsnetwerk kan een snelle overgang naar all el. sowieso nog (niet) niet aan.
Voor een grote inzet van mega windmolens op land is vrijwel geen draagvlak.
Er zullen meerdere oplossingen tijdens de transitie moeten worden gebruikt.
Er valt nog heel veel te besparen. Kijk bijvoorbeeld wat er overdag ( en s ‘ nachts ) nutteloos brandt!
Waarschijnlijk zal het toevoegen van biogas aan het net ook een van de tussen oplossingen zijn.
Volledig mee eens.
De infra-structuur van het elektriciteitsnet laat niet eens toe dat alle (vooral grote afnemers) van het gasnet worden afgekoppeld binnen een relatief korte periode van 20 jaar. Het is ook maar de grote vraag of het openbare elektriciteitsnet bij zeer koud weer met een aantal ijsdagen achter elkaar de benodigde piekcapaciteit kán leveren (als er geen PV is en het nauwelijks waait!). Het elektriciteitsnet is fors minder flexibel en leveringszeker dan het gasnet. Daarvoor zijn voldoende elektriciteitscentrales nodig!
Natuurlijk is de energietransitie niet binnen 5 jaar voltooid. Maar halverwege de vorige eeuw lag er ook niet binnen 5 jaar een landelijk dekkend gasnetwerk. Zoals gebruikelijk hebben grote veranderingen tijd nodig. Daarbij hoort dat er veel mensen sceptisch langs de kant staan te ‘ja-maren’ en roepen dat het niet kan, niet gaat gebeuren en nooit wat zal worden. Dat was ook het geval bij de opkomst van het internet en mobiele telefonie. En we weten allemaal hoe het daarmee is gegaan… De Installatiebranche is traditiegetrouw behoudend. Maar zelfs de grootste criticaster houdt de vraag die van onder opborrelt niet tegen. De maatschappij wil dat het roer omgaat en dat fossiele brandstoffen zo snel mogelijk worden uitgebannen zodat onze kinderen en kleinkinderen een aarde met toekomstperspectief erven. De vraag is dan ook niet óf gas er uit gaat, maar wanneer. En uiteraard: als er slimmere, betere en nog duurzamere methoden zijn om gas te vervangen, dan zullen die straks zeker worden toegepast. Tot die tijd zullen we het moeten doen met de technologie die op dit moment beschikbaar is, want wachten is geen optie.
Verandering van het klimaat heeft op de aarde, in z’n lange bestaan, altijd al plaats gevonden, zelfs veel heftiger dan nu, bij een veel kleiner aantal mensen op deze aarde en zonder gebruik van delfstoffen en industrie. Het boek SpiegelZee van hoogleraar Solomon Kroonenberg maakt op een indrukwekkende manier duidelijk hoe marginaal de invloed van de mens op deze aarde is en dat alles al eerder is gebeurd.
Dat nu de mens die maatregelen zou kunnen nemen, zodat het klimaat voor nu en in de toekomst altijd vrijwel hetzelfde blijft op aarde vooral op plekken waar wij graag zijn en altijd zouden willen blijven kunnen wonen, is een illusie.
Hoofd probleem is, we zijn nu met veel meer mensen op deze aarde en er worden daardoor bij allerlei processen, versneld, te veel delfstoffen verbruikt en CO2- , methaan, en andere schadelijke gassen geproduceerd en de aarde vervuild.
Om deze versnelling er uit te kunnen halen zouden we er wijs aan doen de processen die een versnelde omzet naar CO2 en methaan en ander schadelijke ontwikkelingen veroorzaken, te beperken en zeker volop voor alternatieve energie te gaan.
Zal moeilijk te realiseren zijn omdat te veel mensen nog onder het bestaansminimum leven. Zij kunnen zich de luxe van duurzaamheid nog niet veroorloven!!
De enige echte maatregelen die we direct kunnen nemen zijn, ons zelf beschermen tegen de gevolgen van de verandering van ons klimaat. Want die komt er zo wie zo.
Duurzaamheid aanhangen moet geen religie worden, want geloven zonder de echte feiten onder ogen te willen zien heeft, tot op de dag van vandaag, al genoeg narigheid opgeleverd.