28% van de woningcorporaties is het niet eens met de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2020 zoals vastgelegd in het energieakkoord. Dat blijkt uit onderzoek van Finance Ideas onder 600 corporatiebestuurders en -managers.
Geen extra kosten voor huurder
Twee derde van de ondervraagden staat wel achter de duurzaamheidsdoelstellingen (gemiddeld label B voor corporatiewoningen). Zij zeggen bovendien dat ze niet van plan zijn om de extra investeringen die dit vraagt, door te berekenen aan de verhuurder. De ondervraagden verwachten dat het aanpakken van een woning al gauw meer dan 10.000,- euro gaat kosten. Als grote drempel zien zij de huurder zelf, die niet altijd overtuigd is van het nut van energiebesparende maatregelen, opziet tegen ‘gedoe’, of denkt dat de huurprijzen alsnog zullen stijgen.
Onvoldoende investeringsruimte
41% van de corporaties heeft (nog) niet voldoende investeringsruimte opgenomen in de begroting om de 2020-doelstellingen te behalen. 18% hiervan verwacht dit alsnog te kunnen realiseren, 15% zegt dit niet te kunnen en 8% geeft aan niet de ambitie te hebben. Deze cijfers zijn al wel beter dan in 2015, toen een groter deel van de corporaties aangaf niet aan de doelstellingen te kunnen voldoen.
De vraag is en blijft , zijn de energiedoelstellingen bindend of is het een wassenneus?
Anders gesteld ,zijn er geen penalty’s bij het niet behalen van label B.? Dan maak je als wbc wel een andere afweging. CO2 probleem is geen wassenneus ,iedereen moet mee doen
het is nog vrijblijvendheid troef inderdaad. Meten en weten en presteren, en daar naar investeren en handelen.