fbpx
Nieuws

Fijnstoffilters VFA voor Itho Daalderop

Fijnstoffilters VFA voor Itho Daalderop

Itho Daalderop gaat op termijn nieuwe, betere fijnstoffilters toepassen in haar ventilatiesystemen. Hiervoor gaat het bedrijf een strategische samenwerking aan met VFA Solutions.

 

 

VFA, een spin-off van de TU Delft, is technologisch marktleider op het gebied van fijnstoffilters, en heeft een techniek ontwikkeld die als enige gegarandeerd en wetenschappelijk bewezen naast regulier fijnstof ook ultrafijnstof (roet en uitlaatgassen) uit de lucht kan halen. Het doel van de strategische samenwerking is te zorgen dat de VFA techniek voor fijnstoffiltratie een bredere doelgroep bereikt via het distibutienetwerk van ventilatiespecialist Itho Daalderop. De samenwerking start met een retrofit induct unit die optioneel op het inkomende luchtkanaal naar de WTW kan worden toegepast en een stand alone unit voor huishoudens die ofwel geen ventilatiesysteem in huis hebben ofwel die een ventilatiesysteem type C in huis hebben. Later volgt volledige integratie van de filters in het productgamma.

 

Verstopt

De VFA technologie is bewezen en wordt al geruime tijd toegepast. Voordelen van deze technologie zijn: hoge efficiency (>95%) voor het filteren van virussen, fijnstof (PM10, 2.5 en PM1) en ook ultrafijnstof (nano deeltjes!) en allergenen zonder drukval opbouw; dit in tegenstelling tot de conventionele filters die snel verstopt raken. De units kunnen stand-alone voor recirculatie of induct (geïntegreerd in ventilatiesystemen en kanalen) worden toegepast. De techniek van luchtfiltratie wordt geïntegreerd in de  ventilatie-, systeem- en conceptoplossingen van Itho Daalderop

 

Gevaren van fijnstof

Het RIVM voorspelt dat de lucht in Nederland in 2015 meer fijnstof zal gaan bevatten. Deze voorspelling is gebaseerd op de gemeten fijnstof concentraties van de afgelopen jaren. In 2013 ademde Nederlanders 20,8 microgram fijnstof per kubieke meter in en in 2015 stijgt die concentratie naar 22,1 microgram. Niet alleen het RIVM, maar ook TNO, het Long Fonds en de WHO (World Health Organization) waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van fijnstof. Het is nu meer dan ooit nodig om de fijnstofconcentraties te beperken, aangezien fijnstof gezondheidsrisico’s kan veroorzaken zoals astma, luchtwegirritaties, verminderde longfunctie, COPD, allergieën en zelfs kanker. Met name ultrafijnstof (roet en uitlaatgassen), zoals ook in december nog in het nieuws (Schiphol), is door de geringe afmetingen lastig uit de lucht te halen. De techniek die VFA en Itho Daalderop toepassen, is de enige die wetenschappelijk bewezen tot 95% ultrafijnstof uit de lucht haalt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.