fbpx
Nieuws

Gasloos met warmtepomp

Warmtepompen zijn in de afgelopen tien jaar enorm doorontwikkeld. Ook warmtepompen die op lucht werken, zijn in principe in te zetten voor renovaties waarbij de woningen van het gasnet losgekoppeld worden. Dat bleek in het webinar ‘Duurzame installaties voor de bestaande bouw’ dat op 23 mei werd uitgezonden.

Subsidie

In het webinar werd ingegaan op de ins en outs van de ISDE-subsidie: particulieren en bedrijven kunnen die aanvragen als tegemoetkoming op de investering in een warmtepomp, zonneboiler of biomassaketel. Om de subsidie correct aan te vragen moet de aanvrager wel op een paar dingen letten. Zo moeten bedrijven de subsidie vooraf en particulieren juist achteraf aanvragen, legde Ramon IJzebrink van subsidieadviesbureau Subvention uit.

Oudere woningen

Gerard Kuijer, van KGM Techniek, liet aan de hand van twee voorbeelden zien dat ook eigenaren van oudere huizen, mits voldoende geïsoleerd en uitgerust met de juiste warmteafgiftesystemen, prima kunnen investeren in een warmtepomp. Er valt dan bijvoorbeeld te denken aan een hybride opstelling, waarbij de gasketel bijspringt als er heet water nodig is om te koken of voor de douche.

Geen gasketel meer

Leo Janssen, technisch project adviseur bij Vaillant, beantwoordde onder andere de vraag of een gasketel bij renovatiewoningen nog nodig is. Volgens Janssen is dat niet per se het geval. Dat heeft alles te maken met de toegenomen verbeteringen van de warmtepomptechniek. Het vermogen van de pompen is fors toegenomen, waardoor water tot meer dan 55 graden kan worden verwarmd. Dat hete water kan in een buffervat worden bewaard zodat er altijd douche- en keukenwater ter beschikking staat. Ook zijn de pompen betrouwbaarder geworden. Daarom is het nu mogelijk om ook met een luchtwarmtepomp een woning zodanig te verwarmen dat een aansluiting op het gasnet niet meer nodig is. De moderne warmtepompen hebben veelal een COP van 5,3.

Meer webinars

Het webinar werd georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met Vaillant en is hier terug te kijken. Het webinar maakt deel uit van een serie van vier webinars over duurzame installaties in bestaande bouw en nieuwbouw. Inschrijven voor de hele serie kan hier.

1 reactie op “Gasloos met warmtepomp

  1. Veronica schreef:

    Interessant artikel! Lees ook dit gerelateerde artikel: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/overstap-naar-elektrisch-fornuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.