fbpx
Nieuws

Grote rol installatietechniek bij Bouwprijs

De nominaties voor de Nederlandse Bouwprijs 2017 zijn bekend en er is een grote rol weggelegd voor installatietechniek. De prijzen worden uitgereikt in vier categorieën: Gebouwen, Bouwmaterialen & Systemen, Civiele kunstwerken en Talent met Toekomst.

Gebouwen

Renovatie Hoofdkantoor a.s.r, Team V Architectuur
Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is volledig gerenoveerd. Het gebouw is met de renovatie enorm verduurzaamd. Het energielabel ging van G naar A++, het energieverbruik is met ruim vijftig procent gereduceerd.

Het 4e Gymnasium, Paul de Ruiter Architects
Het 4e Gymnasium is het eerste energieneutrale gymnasium van Amsterdam. Het gebouw heeft een warmte/koude installatie die is aangesloten op stadsverwarming, hierdoor wordt de temperatuur ‘s zomers en ‘s winters op verantwoorde wijze gereguleerd. Er zijn PV-cellen op het dak geplaatst, waarmee het bijdraagt aan het doel van de Houthavens om de beste energieneutrale wijk van Amsterdam te worden.

De Hoge Raad der Nederlanden, KAAN Architecten
De Hoge Raad der Nederlanden betreft een PPS-project op basis van een DBFMO-contract. Hierbij worden de gehele totstandkoming en exploitatie in één contract ondergebracht en worden alle risico’s van afstemming, coördinatie, optimalisatie enzovoort bij de marktpartijen gelegd.

skinnySCAR, M. Boterman en G. Huisman
Tijdens hun studie Bouwkunde aan TU Delft werden Martijn en Gwen verliefd op Rotterdam waar zij een eigen huis wilden bouwen dat inspeelt op stedelijke vernieuwing in relatie tot sociale vraagstukken, duurzame stedenbouw en nieuwe ontwikkelvormen. Hun nieuwe huis staat op een kavel met een bijzondere verhouding: drie meter breed, twintig meter diep.

Bouwmaterialen en -systemen

  • FuturePROOF, Kingspan Energy. Met het FuturePROOF totaalplan worden oude asbestdaken snel, veilig en kostenneutraal verruild voor een innovatief geïsoleerd daksysteem met zonnepanelen.
  • RobotArchitectuur, Studio RAP. In het Innovation Dock in Rotterdam is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland opgeleverd.
  • Straw Blocks Systems, Straw Blocks Systems. Bouwen met geprofileerde stroblokken is het antwoord op de nieuwe, circulaire economie.

Civiele kunstwerken

  • Kustwerk Katwijk, Ballast Nedam. Een deel van de primaire waterkeringen in Nederland voldoet niet aan de wettelijke veiligheidsnormen. De oude waterkering in Katwijk aan Zee was één van deze plekken. De nieuwe, primaire waterkering werd langs de kust gerealiseerd. Onder het duingebied is een dijk aangelegd, met daarin parkeerruimte.
  • Rivierpark Ruimte voor de Waal, gemeente Nijmegen. Om een probleem met hoogwater op te lossen is de dijk bij Lent 350 meter landinwaarts verplaatst. De nieuwe waterkering is deels uitgevoerd in de vorm van een kade die ruimte biedt aan allerlei activiteiten. In de Waal is een eiland ontstaan dat is ingericht als rivierpark waar mensen kunnen ontspannen en genieten.
  • Aquaduct Vechtzicht Muiden, Van Hattum en Blankevoort. Het breedste aquaduct van Europa ligt bij Muiden: 65 meter breed en 620 meter lang. Met in totaal twaalf rijstroken is het onderdeel van de nieuwe verbinding A1/A6. Het aquaduct is gefundeerd op 5300 palen. Het verankeren van de tunnelbak was een van de grootste uitdagingen.

Talent met Toekomst

Deze prijs wordt uitgereikt aan een young professional tot 40 jaar die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van projecten of producten die zijn ingezonden voor De Nederlandse Bouwprijs 2017.

  • Faidra Oikonomipoulou & Telesilla Bristogianni met project: ‘The research behind the Crystal Houses façade’.
  • Yvette Goovaart – COUP met project: ‘Transformatie Tropicana naar BlueCity’
  • Wessel van Beerendonk – Studio RAP met project: ‘RobotArchitectuur’

Jury en uitreiking

De Nederlandse Bouwprijs 2017 wordt 6 februari uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw. De prijs wordt sinds 1991 elke twee jaar uitgereikt. De jury, onder voorzitterschap van prof.dr.ir. Anke van Hal, legt de inzendingen langs de meetlat van People, Planet en Profit, daarnaast moeten de inzendingen grensverleggend, innovatief en verrassend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.