fbpx
Nieuws

Helft Nederlanders heeft slimme meter

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens (54 procent) heeft inmiddels een slimme meter. Dit komt neer op ruim vier miljoen huishoudens. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal bezitters gestegen met 18 procent. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.700 Nederlanders.

30 procent niet aangeboden

Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters. Bij drie op de tien huishoudens is de slimme meter (nog) niet aangeboden. Dit zijn omgerekend meer dan 2,3 miljoen huishoudens. Van alle provincies heeft Utrecht het hoogste percentage huishoudens met slimme meters (59 procent). Friesland heeft het laagste percentage met 44 procent.

500.000 huishoudens weigeren

In totaal hebben meer dan 500.000 huishoudens de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. 22 procent vindt dat het geen toegevoegde waarde heeft. Ook noemt 21 procent een slimme meter onbetrouwbaar.

In de provincies Zuid-Holland, Flevoland en Noord-Holland worden iets meer slimme meters geweigerd dan in andere provincies.

Kwart gebruikt verbruiksmonitor-app

Consumenten zijn nog niet erg bewust bezig met het doorlopend volgen van hun energieverbruik. Zo heeft op dit moment slechts 26 procent een app op de smartphone om het verbruik te monitoren.

Degenen die wel een app geïnstalleerd hebben noemen de apps van Eneco (27 procent), Nuon (12 procent), Greenchoice (10 procent), Essent (10 procent) en Oxxio (7 procent) het vaakst.

13 reacties op “Helft Nederlanders heeft slimme meter

 1. Adriaan Keij schreef:

  “In totaal hebben meer dan 500.000 huishoudens de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. 22 procent vindt dat het geen toegevoegde waarde heeft. Ook noemt 21 procent een slimme meter onbetrouwbaar.”
  Ik heb spijt van mijn keuze om een slimme meter te laten installeren, maar terug naar een oude draaischijf kan niet.

  LAAT DIE DRAAISCHIJF METER HANGEN!! Tenminste: als er geen terugloopblokkering op zit, want dan blijf je lekker 100% salderen met je zonnepanelen, wat de overheid ook bedenkt.

  Ik ben de lul, net als al die anderen die dachten “slim” te zijn. Met een “slimme” meter krijg je straks vrijwel niets meer voor je teruglevering. Dat is rechtsongelijkheid t.o.v. Werkelijk slimme mensen die de draaischijf lekker hebben laten hangen, maar wat doe je er aan? Vereniging Eigenhuis vindt het geen probleem…

 2. Peter schreef:

  @Adriaan
  Ik zie je probleem niet, vooralsnog blijft de salderingsregeling nog van kracht tot 2023
  daarna is het nog onzeker wat er gaat gebeuren.
  Tevens is het verstandig om het aantal panelen te laten installeren naar wat je verbruikt.

  • Adriaan Keij schreef:

   Peter, jammer dat je het probleem niet ziet. Ook al laat je precies genoeg panelen installeren (gelijk aan je gemiddelde jaarverbruik bijvoorbeeld), dan nóg ben je de klos als de 100% saldering op de schop gaat. Want op een zonnige dag lever je dan terug à €0,03 per kWh (je verbruikt immers niet alles), terwijl je dezelfde hoeveelheid energie in de avond uit het net haalt tegen een prijs van bijvoorbeeld €0,20 per kWh.
   Je koopt je eigen “geüploade” energie terug en betaalt dan €0,17 meer in dit voorbeeld. Zou je geld op de bank zetten als je maar een klein deel van het gespaarde geld terug krijgt?

   • andre schreef:

    Salderen in warmte. Een grote boiler plaatsen met een verwarmingselement, zodat je gaat terugleveren in warmte voor warmwatervoorziening.

    • Adriaan Keij schreef:

     Okay Andre, je koop (lekker voordelig qua bijtelling) een elektrische auto en je legt zonnepanelen op je dak om voordelig op te laden. Top!

     Overdag warm je 40.000 liter water op (je hebt tegen €25.000 een zwembad aangelegd in de achtertuin), tot het kookpunt (helaas, zwemmen kan even niet…), en als je thuis komt laadt je de auto op – met warm water?

     Ik blijf bij mijn advies: NEEM GEEN SLIMME METER. Het heeft geen enkel voordeel, zeker niet als je zonnepanelen overweegt.

     • industriele klant schreef:

      klopt geen enkel voordeel,
      gelukkig heeft de helft nog een veilige en betrouwbare conventionele meter die al jarenlang goed werkt en ook zal blijven werken.
      ikzelf heb een digitale teruglevermeter, draait helaas niet terug want heeft geen draaischijf.
      ik hoef zon “slimme” meter niet want ik vind het maar een domme meter voor domme mensen die de bestaande meter niet snappen of te lui zijn om bijvoorbeeld, sochtends en savonds de stand te noteren als ze perse willen weten wat hun verbruik of terug levering was.
      een display van een solar inverter kijk je de eerste week ook aanhoudend op , daarna nog maar 1 keer per maand of zo en uiteindelijk een keer of drie per jaar om aan iemand te laten zien of iets dergelijks.
      totale nutteloze geldverspilling die nieuwe domme meters
      niet aan beginnen, tevens heb ik geen vertrouwen in de luitjes die de meters omruilen, meestal zeer slecht geschoolde oostblokkers, dus ik hou zo lang mogelijk mijn bestaande digitale teruglevermeter.

   • de echte installateur schreef:

    helemaal mee eens ! we worden genaaid door door het verdwijnen van het salderen !!!

 3. Ronald schreef:

  Ik heb een app slimmemeterportal.nl
  De app geeft leverancier onafhankelijk een heel mooi overzicht.
  Vooral op uurbasis en sluimer verbruik.

  Verder denk ik dat we op termijn een slimme meter oplossing niet meer (moeten of willen moeten) tegenhouden.
  Als we vraag aanbod steeds beter op elkaar moeten afstemmen zonder grote energie transporten is een slim net de oplossing. Bij een slim net horen slimme meter oplossingen.

 4. Ronald Bouman schreef:

  Ik heb een app slimmemeterportal.nl
  De app geeft leverancier onafhankelijk een heel mooi overzicht.
  Vooral op uurbasis en sluimer verbruik.

  Verder denk ik dat we op termijn een slimme meter oplossing niet meer (moeten of willen moeten) tegenhouden.
  Als we vraag aanbod steeds beter op elkaar moeten afstemmen zonder grote energie transporten is een slim net de oplossing. Bij een slim net horen slimme meter oplossingen.

  • e - installateur schreef:

   joh dombo denk je nou echt dat jouw verbruik enige invloed heeft op de energiehuishouding van het net ?
   laat me toch niet lachen !!!
   als de industrie 1 motortje in of uitschakeld is het effect het honderdvoudige van jouw hele huis. of als de machinist van ns vertrekt bijvoorbeeld.
   energiebedrijven hebben overal al meters dus het is totaal niet interessant wat er in jouw huisje gebeurd of niet,
   totale lulkoek jouw verhaal en de domme meters mogen ze wat mij betreft steken daar waar de zon nooit schijnt.
   een slim net ? belachelijk, het net is al slim genoeg.
   je kletspraat is marketing van de energie bobo’s

  • e - installateur schreef:

   je vergeet trouwens dat jullie domme meter geen enkele invloed heeft op het gedrag van de gebruiker, als je moet koken dan moet je koken, als je moet wassen dan ga je wassen, als je accu leeg is dan ga je laden, als het tijd is dan vertrekt de trein enz.
   als het 7 uur is dan start de industrie op.
   transporten moeten er altijd zijn, in duitsland is er even zon , in nederland niet.
   in belgie waait het ,, in nederland even niet…
   de domme meters worden maar om de zoveel tijd uitgelezen dus als de voetbalwedstrijd om is en de pizza gaat in de oven dan geeft de domme meter
   dat veel te laat door, beter is het om in de centrale ook de wedstrijd te volgen
   bovendien hebben die realtime meters ,
   de domme meter kost alleen geld, ik blijf het zeggen

 5. Pierre schreef:

  Als je zonnepanelen hebt, dan ben je vanaf 1 Jan 2023 verplicht om een slimme meter te hebben. De kans bestaat dat je zelf opdraait voor de kosten van omwisseling van de meter als je dat niet hebt laten doen toen de omwisseling je werd aangeboden. Overigens heb je de mogelijkheid om het uitlezen op afstand uit te laten zetten.

 6. Martin schreef:

  Bedenk wel dat met voor deval van ons kabinet eea wbtrft salderen miv 2025 nog niet is bekrachtigd.
  Pas na nieuwe verkiezingen in oktober zal er meer duidelijkheid komen, maar 2025.. dat gaat niet lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.