fbpx
Nieuws

Hoogtijdagen slaan om in crisis

De coronacrisis hakt erin bij installatiebedrijven en technisch dienstverleners. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland hield een enquête onder haar leden en de cijfers schetsen een grimmig beeld.

Maar liefst 62 procent van de respondenten verwacht tussen nu en twee weken werktijdverkorting aan te moeten vragen. Meer dan de helft van de bedrijven heeft werknemers die nu niet kunnen werken.

Eén op de drie deelnemende ondernemers verwacht dat de omzet over maart en april minimaal een derde lager zal zijn dan een jaar geleden.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “De coronacrisis raakt de technieksector keihard. Het is goed dat de overheid steun heeft toegezegd, maar veel ondernemers staat het water nu al aan de lippen. De toezeggingen moeten dus snel in daden worden omgezet. Laat geen kostbare tijd verloren gaan.”

Bekijk de uitkomsten van de quick scan van Techniek Nederland.

Alarmerende situatie

De hoogconjunctuur in de installatiebranche is in enkele dagen tijd omgeslagen in een crisis. De uitkomsten van de enquête lijken erop te wijzen dat 3.100 van de ruim 5.000 aangesloten installatiebedrijven werktijdverkorting zullen aanvragen. Een aanzienlijk deel van de ondernemers (20 procent) verwacht zelfs dat werktijdverkorting nodig zal zijn voor méér dan de helft van de werknemers. Terpstra: “De situatie is alarmerend. Goed dat het kabinet de regeling voor werktijdverkorting heeft omgezet in een Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Ik roep de overheid en uitvoerende instanties op om te zorgen voor efficiënte en eenvoudige procedures, zodat onze bedrijven zo snel mogelijk van de regeling gebruik kunnen maken.”

Ongekende omzetdalingen

De coronacrisis raakt alle marktsegmenten (gebouwde omgeving, infra, industrie) van de technieksector. Terpstra: “Vooral bij installateurs die technische systemen plaatsen en onderhouden bij bedrijven is de nood nu al écht aan de man. Van de ene op de andere dag loopt de omzet daar dramatisch terug. Maar ook onze technisch dienstverleners in de infra, industrie en bij consumenten zitten in de problemen.” Van de bedrijven die reageerden op de quick scan van Techniek Nederland verwacht 33 procent dat de omzet tot en met eind april met ruim een derde daalt. Een flink aantal ondernemers verwacht zelfs meer dan de helft van de omzet te moeten inleveren. Terpstra doet een beroep op opdrachtgevers om facturen sneller te betalen om daarmee de impact van de crisis nog enigszins te beperken.

Zoveel mogelijk doorgaan

Bijna alle ondernemers (90 procent) die aan het onderzoek deelnamen, zeggen dat de snelle verslechtering van de marktsituatie wordt veroorzaakt doordat zij geen werkzaamheden meer bij klanten mogen of kunnen uitvoeren. Techniek Nederland vindt dat opdrachtgevers werk dat veilig kan plaatsvinden zoveel mogelijk moeten laten doorgaan. Terpstra: “Uiteraard staat de veiligheid en gezondheid van onze klanten en van onze medewerkers altijd op één. Maar als we volgens de richtlijnen van het RIVM en de overheid kunnen doorwerken, moeten we het ook dóén. Anders lopen de sector en de economie onnodig veel schade op.”

Voor bijna de helft van de respondenten is het gebrek aan apparatuur of materialen, door stilgevallen leveringen, een knelpunt. Ook ernstige liquiditeitsproblemen, het wegvallen van de werkvoorraad en werknemers die niet naar klanten toe willen, zijn oorzaken van de teruglopende omzet. Ondertussen neemt het ziekteverzuim toe; één op de drie bedrijven heeft te maken met meer dan 10 procent zieke werknemers.

Eén van de noodmaatregelen van het kabinet om ondernemers door de crisis te helpen bestaat uit een regeling om uitstel te krijgen bij de Belastingdienst. Van de deelnemers aan het onderzoek verwacht 40 procent gebruik te gaan maken van die mogelijkheid.

Bekijk de uitkomsten van de quick scan.

2 reacties op “Hoogtijdagen slaan om in crisis

 1. Mark schreef:

  Helemaal waar, maar….. misschien worden “we” even met beide benen op de grond gezet. Zowel het bedrijfsleven als de politiek. Wat is er echt belangrijk en wie houden de maatschappij nu echt draaiende.
  En Techniek Nederland zou nu het verschil kunnen gaan maken, voor de installateur en de Burgers. Denk aan minimale prijsafspraken, de installatie branche tegemoetkomen (versoepeling van regels) het ondersteunen van opvang ziekte, bemiddelen in de problemen die nu ontstaan.
  Ik ben benieuwd.

 2. jos schreef:

  Beste Mark,

  Persoonlijk denk ik dat het kabinet strenger moet gaan worden voor ons allemaal.Als je nu al bedenkt dat zowat half Nederland nu al in financiele problemen zit na 1 week (semi )lock down .Men moet gewoon financiele crisis-buffers verplicht gaan stellen en die moeten opgebouwd gaan worden , dus verplicht geld reserveren bij genoeg vastgesteld inkomen .Veel mensen leven op te ruime voet op dit moment , zeker de twee verdieners . 1500 euro buffer voor studenten , eerst een buffer opbouwen daarna mag je pas Nederland uit voor vakanties etc , want tegenwoordig nadat de jeugd hun diploma heeft gehaald , moet men eerst op vakantie , wereldreis maken van het geld wat ze verdient hebben met bijbaantjes , de jeugd is totaal niet meer financieel op de toekomst voorbereid zoals de oudere generatie vroeger , Gezinnen moeten 10.000 euro verplicht buffer gaan opbouwen , kleine bedrijven 25.000 euro verplicht buffer opbouwen , en grotere ondernemingen 50.000 euro verplicht buffer opbouwen enz…in b.v. een looptijd van 10 jaar .dan krijg je niet snel financiele problemen bij het merendeel van de bevolking zoals nu en zijn we allemaal zoveel mogelijk op eerlijke basis verantwoordelijk voor het financiele welzijn van Nederland en kunnen sommige belastingen verlaagd gaan worden en blijft er genoeg overheidsbuffer over voor gedeeltelijke hulp bij een crisis voor gevoelige handel-sectoren,die vaak met meerdere factoren te maken hebben bij omzetdaling als gevolg van crisis Nu moet bij deze crisis direct het merendeel van de bevolking een beroep op de Overheid doen voor financiele steun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.