ATAG komt met een nieuwe configuratie voor hybride warmtepompen. De ATAG Energion M Hybrid Light 40 is een 4 kW monoblock hybride die als set met een parallel buffervat als open verdeler in de markt wordt gezet. Hierdoor is er geen hydraulische binnenunit meer nodig. De warmtepomp wordt niet gestuurd op buitentemperatuur zoals bij andere fabrikanten.
Deze hybride set wordt al enige tijd in de projectenmarkt toegepast, maar wordt nu dus ook in de consumentenmarkt gezet. Groot verschil met andere hybride installaties is dat deze installatie ook bij lagere buitentemperaturen in de warmtepompmodus blijft draaien, eventueel in samenwerking met de cv-ketel indien het gevraagde vermogen niet alleen door de warmtepomp geleverd kan worden. In vergelijkbare andere hybride configuraties neemt namelijk de cv-ketel het vaak volledig van de warmtepomp op basis van een lage buitentemperatuur.
Bèta-factor
De regeling van de ATAG-hybride stuurt niet op buitentemperatuur, maar op economische kosten (op basis van ingegeven gas- en elektraprijzen) of duurzaamheid (zo min mogelijk aardgas). Ook wanneer het 10 graden onder nul is levert de 4kW warmtepomp nog altijd zijn volle vermogen (A-10/W35), claimt ATAG. Hierdoor blijft het warmtepompaandeel in verwarming (de bèta-factor) hoog. De installatie blijft binnen de 16A afzekerwaarde, zodat de meterkast niet verzwaard hoeft te worden. De inbedrijfstelling neemt volgens ATAG slechts een kwartier in beslag.
Buffervat geadviseerd
Doordat in deze monoblock configuratie standaard een verwarmingsbuffer (open verdeler) van minimaal 25 liter wordt toegepast , kan de hydraulische binnenunit achterwege blijven. Naast de ketel en buffer komt enkel een controlbox, waardoor de hybride installatie relatief weinig binnenruimte in beslag neemt. Het buffervat van 25 liter , van eigen makelij, kan zowel vloerstaand als ook wandhangend worden opgesteld. ATAG heeft hydraulische en elektrotechnische aansluitschema’s gemaakt voor installateurs die meegeleverd worden bij het pakket.
Cv-ketel
De configuratie kan met elk merk cv-ketel functioneren. Dankzij de standaard verwarmingsbuffer die ATAG in dit pakket standaard toepast kan een ketel op basis van aan/uit zijn warmte altijd leveren aan het buffervat. In combinatie met de eigen slimme One Zone-thermostaat kan de installateur de warmtepomp volledig inregelen en monitoren op afstand
Buitendeel
Het buitendeel ODM 40 van ATAG bevat het koudemiddel R32 en weegt 66 kilo. De warmtepomp noteert een COP van 5 bij A7/W35. Eigenlijk wordt de maximale besparing bereikt door het hoge vermogen bij zeer lage buitentemperaturen in relatie met een hoge COP waardoor de cv-ketel niet snel bijkomt. De installatie zorgt voor een maximale gasbesparing tot 80 procent, een energielabel A+++ en een ISDE-subsidie van 2925 euro. Dit is inclusief een extra subsidie van 225 euro dankzij het energielabel A+++ en relatief lage energieverbruik. Voor de monoblock is geen F-gassen certificering nodig. ATAG biedt wel een inbedrijfstellingsservice aan. Het is voor het eerst dat ATAG nu voor een pakket een consumentenprijs naar de markt presenteert: De geïnstalleerde hybride, exclusief ketel, kent een vanaf prijs voor de consument van €3750 euro inclusief btw en na aftrek van de ISDE subsidie.
Het hybride pakket, dus met appendages en buffer, wordt naast het bestaande aanbod aan hybride warmtepompen gepositioneerd.
Dealernetwerk
ATAG blijft, ondanks de prijsinformatie, gewoon leveren via de installateur. Het bedrijf is druk bezig om het netwerk Green Dealers uit te breiden en met hen showrooms in te richten. Voor installateurs heeft ATAG een ProZone-portal ingericht. In combinatie met de ATAG One Zone Kamerthermostaat kunnen dealers online monitoring en preventief onderhoud als dienst aanbieden.