fbpx
Nieuws

IJsbeer meet stroomverbruik

Hoe maak je kinderen op een speelse manier bewust van energieverbruik? Die vraag stelde Andriy Shmyhelskyy uit Amsterdam, initiatiefnemer van CareToSafe, zichzelf. Hij bedacht Hyko, een ijsbeer waarmee kinderen op een speelse manier energie kunnen besparen.

Leuk besparen

Hyko wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en maakt het verbruik direct zichtbaar door van kleur te veranderen. Hoe meer elektriciteit er wordt gebruikt, hoe roder Hyko kleurt. Via de Hyko app voor smartphone of tablet krijgen kinderen feedback en kunnen ze een beloning in de vorm van ijsblokjes verzamelen om het besparen leuker te maken.

Jong geleerd

Andriy Shmyhelskyy: “Klimaatverandering is een groot probleem. Hyko richt zich op energiebesparing als één van de manieren om het klimaat te helpen. Hierbij is het vooral belangrijk om bij kinderen te beginnen, omdat wat ze op jonge leeftijd leren voor altijd bij ze zal blijven. Zo kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties meer energiebewust zijn.”

Crowdfunding

Momenteel loopt er een crowdfundingactie om Hyko daadwerkelijk op de markt te krijgen. De ijsbeer, app en sensor kosten nu 99,-. De Europese Unie, Stedin, Ben & Jerry’s en het Amsterdam Investment Fund steunen het initiatief. Het idee heeft al diverse prijzen gewonnen zoals de Smart Grids Innovations Award, de SpeedUp Europe grant, en de JoinOurCore competitie van Ben&Jerry’s.

Hyko-Package-with-steps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.