Ga naar hoofdinhoud

,

‘Infrarood beter waarderen in bouwregels’

Infraroodverwarming moet beter gewaardeerd worden in de bouwregels. Infrarood werkt op basis van stralingswarmte, die efficiënter is dan convectiewarmte. Toch krijgt een infraroodpaneel dezelfde waardering als een elektrische convectiekachel of elektrische vloerverwarming. Dat moet anders, zegt een brede coalitie van marktpartijen en brancheverenigingen.

In een manifest roepen ze op om de officiële bouwregelgeving Bbl aan te passen en ook de ISSO 51-norm, waarin beschreven wordt hoe een warmteverliesberekening wordt gemaakt. Het manifest werd woensdag 5 juni gepresenteerd bij Techniek Nederland in Woerden.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Installatie.

Premium abonnement

Voor slechts 6,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

3 reacties op “‘Infrarood beter waarderen in bouwregels’

  • Jan

    Wat ik nog mis in dit artikel is nog een ander groot voordeel van infrarood verwarming, namelijk dat je alleen die ruimte moet verwarmen waar men verblijft. In ons appartement hebben wij een infraroodpaneel gemonteerd boven de zithoek waar wij in de avonduren verblijven. Alleen dit deel van onze woning wordt dan verwarmt en in het overige deel van de woning gaat de temperatuur terug naar 18 graden. Het grote voordeel van infrarood is dat enkele minuten na inschakeling de warmte al word gevoeld, dit in tegenstelling tot CV.

  • Wessel

    Wat een onzin infrarood is nog steeds COP1 electrische verwarming

  • Jan-Willem Schmid

    De leveranciers blijven in hun lobby hardnekkig de (waarschijnlijk hippe) term infrarood reserveren/misbruiken voor alleen hun E-panelen (want dat zijn het, inderdaad COP=1). Ook vloerverwarming/-koeling is stralingsverwarming, en dus per definitie infrarood. En met een groot oppervlak aan je voeten veel minder risico op slecht comfort dan hoge temperatuur op klein paneel.
    Het is een onzalig voorstel om een variant op de ISSO-51 te maken voor alleen een andere afgifte. Dit zou ook in een (door neutrale onderzoekers te bepalen) verrekeningsfactor verwerkt kunnen worden, die dan uiteraard ook voor vloerverwarming/-koeling moet gelden.
    Ook het onderscheid tussen kleine en grote woningen is onnodig. Je zou veel beter kunnen stellen: als een woning volgens de warmteverliesberekening een bepaald opgesteld vermogen nodig heeft onder een grenswaarde van (bijv.) 1 kWth, kun je overwegen om dit zuiver elektrisch te doen. Hierbij moet uiteraard ook de impact om CO2 worden meegenomen (dmv een MPG-berekening) van een volledige CV-installatie vs een E-paneel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Premium

Warmtepomp Vincent keert voorzichtig terug

Praktijkbegeleiders in het zonnetje

Premium

Zoek de buitenunit

Premium

Wie onderhoudt al die warmtepompen?

Illegale indringer vernielt installatie

Podcast: meer rendement uit hybride warmtepomp