fbpx
Nieuws

‘Installateur moet achterdeur dichthouden’

Installateurs moeten zich drukker maken over de uitstroom van vaklui, dan over de instroom. Volgens Wij Techniek-directeur Sven Asijee gaat het goed met de aanwas. Wel hoopt hij op meer diversiteit.

Dit zegt de directeur van opleidingsfonds in een interview in vakblad Installatie, dat deze week verschijnt. “Zo’n 12.000 zij-instromers per jaar komen de branche binnen, plus 4.000 jongeren via de opleidingen. Op een totaal van 140.000 medewerkers in de installatiebranche stroomt dus 12 procent in. Dat is genoeg.” Zorgelijker is het volgens Asijee dat er ook 12.000 mensen uitstromen, waarvan er 1500 met pensioen gaan. “Hoe zorgen we voor behoud van de kennis en ervaring. We moeten de achterdeur dicht houden.”

Wij Techniek is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche en de opvolger van OTIB. Het fonds werkt in opdracht van en met de sociale partners CNV Vakmensen, De Unie, FNV Metaal, NVKL en Techniek Nederland. Sinds januari heeft het opleidingsfonds een nieuwe uitstraling en strategie, waarover Asijee vertelt in vakblad Installatie

Installatiewereld vooral wit, man en fulltime

Volgens Asijee mag de installatiewereld de diversiteit wel wat meer bevorderen. Volgens de Wij Techniek voorman bestaat 80 procent van de mensen in de branche uit “witte mannen, die vijf dagen per week van negen tot vijf werken.”

Het nieuwe vakblad Installatie verschijnt op 18 september.

13 reacties op “‘Installateur moet achterdeur dichthouden’

 1. Bvd Steeg schreef:

  Sven Asijee stelt zijn functie beschikbaar aan een divers persoon. Is zelf blank maar blijft wel zitten. Slecht voorbeeld. 95% in Nederland is blank. In Congo is 100 % zwart in de installatiewereld. Zou ook diverser “moeten” worden. Hou eens op met de onzin.
  ook al politiek in de installatiewereld.. Och, hoop doet leven.

 2. B.Gerrits schreef:

  Dat zal nog wel mee vallen, een gros van de werkgevers proberen de ouderen toch om een of andere manier er uit te werken want ze kosten per definitie meer als een jongere en zij vaker minder productief en vaker ziek. Het is toch ook van de zotte als je een dienstverband van meer als 40 jaar hebt en ze proberen je eruit te zetten, heb je daarvoor die zaak opgebouwd in al die jaren? Het komt regelmatig voor. Eerder was de ontslagvergoeding stukken hoger en dat weerhield de werkgever er van om ouderen te ontslaan.

 3. john schreef:

  Man man man wat een kolder en niks zeggend stuk tekst zeg zo van ik wil ff op de voorgrond treden.
  Denk dat alle installatie bedrijven in het gehele land wel weten dat je de oude garde moet koesteren. Ieder installateur die dit niet snapt is puur alleen met de pegels bezig.
  Zorg ervoor dat de oude garde hun kennis over kan brengen op de jeugd, en zorg ervoor dat ze dit met plezier blijven doen.

  En ja natuurlijk wil die man dan ook van zijn oude dag gaan genieten, volgens Sven Asijee motten we dit tegen houden wat een grote onzin is dit zeg, dit is weer typisch de tekst van een kantoorpik om het zo maar ff te zegge.

  Als ze nog niet van de oude garde geleerd hebben als deze met pensioen gaan heb je het simpel weg verkeerd gedaan al die tijd, en om deze mensen nou langer door te laten werken man je mot je ogen uit je kop schamen!

  • Piet schreef:

   Ik ben de oude garden en ik deel niks
   Ik hoop dat de hele zooi in puin loopt

   • Marinus schreef:

    Wat zul jij een fijne werkgever hebben. Snap niet dat je er zo lang gebleven bent. Beetje goede medewerker (ook op leeftijd) vind zo een baan bij een werkgever die hem wel waardeert.

    • Richard schreef:

     diversiteit begint op school. Het grootste deel van de diversiteit wil makkelijk geld verdienen en niet met keihard werken. 7 uur op je werk na meer dan een uur naar de bouwlocatie reizen. En als je mazzel hebt 17.30 thuis, daarom willen wij oudere met pensioen en als die man dat niet snapt moet hij eens echt gaan werken. De aanwas diversiteit is niet onze keus, iedereen die echt wil werken is welkom. maar je ziet vaak maar een soort van zijn diversiteit

   • Franciscus schreef:

    Volgens mij heet jij Cees, hebben bij ons ook zo een leegganger rondlopen

   • David schreef:

    Ergens wel toen ze de technische school afschaffen ging het mis met je handen werken is eng
    Groetjes van een auto monteur

 4. Ruud schreef:

  Beginnen ze hier nu ook al met dat gezeik over zwart/wit????

 5. MarkS90 schreef:

  Dit bedoelde ik kort geleden met serieuze artikelen: bestaan die wel op deze site?

 6. Niels schreef:

  Geen idee waar die knakker het over heeft…
  Mijn werkdag begint on 7.15 en eindigt met geluk om 16.30 maar vaker later.
  Het vak is hard werken en lange dagen, geen wonder dat er zoveel uitstroom is toch?

 7. Jan. Z schreef:

  Snappen jullie het dan bijna geen van allen hij weet niet eens waar hij over praat volgens mij beginnen de meeste vakmensen op de werk vloer tussen half zeven en half acht dus deze meneer die weet niet eens wat de werkvloer inhoud hij heeft zelf eerst bijscholing nodig om iets zinnigs te zeggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.