fbpx
Nieuws

Kanalen van binnenuit luchtdicht

Luchtkanalen kunnen ook van binnenuit luchtdicht gemaakt worden. Mez-Aeroseal toont komende maand op het Franse vakevent Mondial du Bâtiment, een methode waarbij oude, lekke kanalen onder druk, met een speciaal gas, weer luchtdicht gemaakt kunnen worden.

Hierdoor kunnen luchtbehandelingsinstallaties dus zonder uitgebreid hak of breekwerk worden verbeterd. De methode wint één van de 11 Innovation Awards die voorafgaande aan de beurs zijn toegekend.

Image_2Kierdichte kit

De Aeroseal-methode is afgekomstig uit de Verenigde Staten. Nadat alle in en uitlaatopeningen zijn afgedicht, en toestellen zijn ontkoppeld, wordt onder druk een gas door het kanalenstelsel geblazen. Dit warme gas, niet schadelijk voor de gezondheid, vervast zodra het bij naden en kieren in het kanalenstelsel komt. Doordat het gas op deze punten weer een vaste vorm aanneemt, wordt de naad langzaam gedicht met een kit. Aeroseal claimt dat met deze methode kieren tot 15 mm kunnen worden gedicht met de kit. Deze zijn dan bestand tegen een maximale druk van 2000 Pa. Na renovatie presteert de luchtbehandeling energetisch beter, en wordt er minder stof verspreid door het gebouw. Volgens de fabrikant is het mogelijk de hoogste luchtdichtheidsklasse D te bereiken, en kan door middel van drukmetingen voor en na renovatie het verschil snel inzichtelijk worden.

Image_1Snel in uitvoering

Groot voordeel is dat de renovatie snel, en met weinig mensen te realiseren, wat de methode interessant maakt voor horeca, hotels en openbare gebouwen. Het systeem is in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk op de markt. Het is nog niet bekend of het snel naar Nederland komt. Mondial du Bâtimat, de combinatiebeurs van InterclimaElec, Ideobain en Batimat, wordt van 2 tot en met 6 november gehouden in Parijs. Hier een fotoalbum van de 2013-editie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.