fbpx
Nieuws

Kennis vergroten van koolmonoxide

Om de kennis over koolmonoxide onder gastechnische monteurs scherp te houden, biedt Uneto-VNI vanaf nu de toolbox ‘Kennis van koolmonoxide’. Deze online gereedschapskist helpt installateurs bij een goede en veilige uitvoering van hun werk.

De toolbox maakt onderdeel uit van de campagne ‘Kennis van koolmonoxide’ die in 2017 van start gaat. Voor de brancheorganisatie is koolmonoxide, oftewel de ‘stille sluipmoordenaar’, te belangrijk om met maatregelen te wachten totdat de wettelijk erkende kwaliteitsregeling in 2019 van kracht gaat. Monteurs kunnen de toolbox gebruiken om hun kennis nu al up-to-date te brengen.

Vakbekwaamheid

Met de toolbox sluit Uneto-VNI aan bij de komende wettelijk verplichte uniforme kwaliteitsregeling, die eisen stelt aan de vakbekwaamheid van monteurs die werken met gasverbrandingstoestellen en rookgasafvoeren.

Leden van Uneto-VNI kunnen de toolbox kosteloos gebruiken. Het bevat onder andere checklists en technische informatie, waardoor de monteur niet vergeet bepaalde onderdelen na te kijken en nadrukkelijker het samenspel van alle installatie-onderdelen beoordeelt. Zo bevat de toolbox de ‘10 controlepuntenlijst’, een checklist voor een goed en veilig gasverbrandingssysteem. Ook is er een sticker verkrijgbaar die kan worden geplakt op een gasverbrandingstoestel die buiten werking is gesteld.

Slachtoffers

Dat het bijhouden van kennis noodzakelijk is, werd duidelijk uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zij toonde aan dat er in Nederland nog elk jaar honderden koolmonoxidevergiftigingen plaatsvinden. Per jaar overlijden er zeker vijf tot tien mensen. In bijna de helft van de CO-vergiftigingen is een open cv-ketel de oorzaak. Zelfs nieuwe installaties, geïnstalleerd door erkende bedrijven, blijken het dodelijke gas te kunnen produceren.

Nieuwe regels

Om verwarmen veiliger te maken, lanceert Uneto-VNI in 2017 de campagne ‘Kennis van koolmonoxide’. Ook heeft het zich samen met de Onderzoeksraad voor Veiligheid sterk gemaakt voor een wettelijk verplichte kwaliteitsregeling voor het installeren en onderhouden van gasverbrandingstoestellen en rookgasafvoeren. De regeling omvat onder andere minimumeisen aan bedrijf, installateur en monteur en steekproefsgewijze controle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.