fbpx
Nieuws

Kuijpers levert uniek biosafety-lab op

Een bijzonder en in Europa uniek project: het nieuwe biosafety-laboratorium van het Erasmus MC in Rotterdam. Technisch dienstverlener Kuijpers leverde de nieuwe, 4.400 m2 grote ruimte deze week op.

Isolatie op hoog niveau

De complexiteit van het ontwerp, hoge kwaliteitseisen en beperkte ruimte op 100 meter hoogte waren voor Kuijpers een flinke uitdaging. “Bij het Erasmus MC draait het echt om high-containment, oftewel isolatie op het allerhoogste niveau”, stelt Aukje Kuypers, voorzitter van de directie van Kuijpers. “Alles wat in en uit die ruimtes gaat – van mensen en goederen tot lucht – moet geïsoleerd worden van de buitenwereld. Wij hebben daarom onze systemen continu heel zorgvuldig getest en ervoor gezorgd dat deze voldoen aan alle gestelde eisen.”

BSL Erasmmus MC - laboratorium ruimte met isolatorVeiligheid

Vooraf bedachte oplossingen bleken gedurende de bouw niet altijd in de praktijk te werken. Daarom werden er proefopstellingen gemaakt om ideeën vooraf te testen. Na oplevering gaat het Erasmus MC zelf 9 maanden aan de slag met het testen en controleren van het laboratorium voor dat de faciliteit officieel in gebruik wordt genomen. “Ik ben er trots op dat we een heel geavanceerd laboratorium hebben gebouwd waarbij de veiligheid voor de omgeving is gewaarborgd”, vertelt Menno Riemersma. “En waarin ook de interne veiligheid voor onze mensen maximaal is. Dat klinkt heel logisch, maar inmiddels hebben we wel van de experts vernomen dat de extra veiligheidsmaatregelen van onze faciliteit zeer vergaand zijn doorgevoerd.”

BSL Erasmmus MC - technische ruimte - luchtzuivering isolatoren (2)Unicum

Het laboratorium is bedoeld voor onderzoek naar virussen die infectieziekten veroorzaken. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van de Raad van Bestuur, en Menno Riemersma, directeur bouw van het Erasmus MC, is de faciliteit een unicum in Nederland: “Wereldwijd zijn er nog geen honderd van dit type laboratoria en in ons land zijn we op dit moment zelfs het enige BSL 3-laboratorium van deze omvang. We werken als verificatielab ook nauw samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.”

Partners

De ruimte werd uitgevoerd door de Cleanroom Combination Group, waarin Kuijpers hoofdaannemer was. Er werd drie jaar samengewerkt met het projectteam van het ziekenhuis, diverse adviseurs en leveranciers om het project te realiseren. Daaraan vooraf ging een voorbereiding van 7 jaar. Claus en Kaan Architecten en Deerns tekenden voor het ontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.