
De TVVL Expertgroep Sanitaire Technieken hekelt uitlatingen van het RIVM en het adviescollege regeldruk, die de noodzaak van huidige preventiemaatregelen rondom legionella ter discussie stellen.
Het RIVM stelde in een artikel op Waterforum dat het leidingwater op scholen, kantoren, sportlocaties en andere niet-prioritaire locaties best wel legionellabacteriën mag bevatten, omdat uit casuïstiek blijkt dat de kans op legionellose via deze locaties zeer gering is. Risicoanalyses, beheersplannen en monstername zouden op niet-prioritaire locaties overbodig en zelfs ongewenst zijn, omdat ze kunnen leiden tot onnodige onrust, onverantwoorde investeringen en milieuschade, aldus het RIVM. Expertgroep-voorzitter Eric van der Blom vraagt zich af of de stelling klopt. “Is het logisch te veronderstellen dat er geen legionellarisico’s zijn voor personen die in een sporthal douchen en wel voor dezelfde personen die in een hotel of bepaalde zorginstelling verblijven? De personen zijn dezelfde, de installatieomstandigheden zijn allen complex. Uit de casuïstiek blijkt dat als er al een match gemaakt kan worden tussen de besmetting van een persoon en een bron, dat dit juist niet-prioritaire installaties blijken te zijn.” Eerder al liet ook de Stichting Veterarenziekte haar afkeuring blijken over de versoepeling die het RIVM voorstelt.
Beschamend
Van der Blom veegt verder de vloer aan met het rapport van het Adviescollege toetsing regeldruk, (Actal), dat de regering en Staten-Generaal adviseert om de regeldruk zo laag mogelijk te maken. Uit het rapport van Actal blijkt volgens TVVL dat de opstellers niet goed op de hoogte zijn van de huidige regelgeving en het toezicht daarop, er staan verschillende onjuistheden met betrekking tot de uitvoering van legionellapreventie vermeld en is wel erg veel vanuit één specifieke doelgroep (recreatiesector) naar het onderwerp gekeken. Onlangs liet waakhond Actal in de media weten dat de rapportage van het kabinet over regeldruk rammelt. “Hetzelfde kan echter gezegd worden over de rapportage van Actal over de regeldruk bij legionellabeheersing, onlangs aangeboden aan de minister van Infrastructuur en Milieu. Dat rapport rammelt aan alle kanten. In dat rapport bagatelliseert Actal de risico’s van legionellose”, aldus Van Blom. De inhoudelijke kwaliteit van het rapport is rondweg beschamend voor een adviescollege als Actal, stelt Van der Blom.
Van der Blom is dagvoorzitter op de zesde editie van het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken op 10 juni a.s. in Amersfoort. Aanmelden hiervoor kan hier.
NEN 1006
Op het congres zal NEN voor het eerst naar buiten treden met de inhoud van de geheel herziene NEN 1006 die in september 2015 wordt gepubliceerd. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie zijn ingrijpend, zowel voor het ontwerp en de aanleg van leidingwaterinstallaties als voor de informatievoorziening in de vorm van een installatiegebonden dossier.
Het is een zeer ernstige kwestie dat de volksgezondheid op deze manier in gevaar gebracht wordt. Ook mensen met een zwakke gezondheid sporten of maken gebruik van facilitaire voorzieningen in niet-prioritaire locaties.
Ik hoop dat deze discussie in de toekomst niet meer aangegaan hoeft te worden!