Ga naar hoofdinhoud

‘Legionellagevaar bij herbestemming’

Verzorgingshuizen die koper zilver ionisatie inzetten om waterleidingen legionellavrij te houden, mogen die installatie niet meer gebruiken wanneer ze worden verbouwd naar wooncomplexen voor senioren. Op straffe van boetes van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) moeten deze installaties uit de gebouwen worden verwijderd. Dat blijkt uit onderzoek van zembla, dat woensdag 12 december de bevindingen  toont in haar uitzending.

Wanneer verzorgingshuizen, net als ziekenhuizen zogeheten prioritaire instellingen, worden herbestemd tot woningen, dan krijgen ze te maken met andere regelgeving op het gebied van legionella. Dit leidt ertoe dat installaties met koper zilver ionisatie verplicht moeten worden verwijderd. Installaties die zijn ingericht als prioritaire instelling, met alle registratieregels die daarbij horen, krijgen ineens te maken met een minder straf regime. Dit betekent dat herbestemde verzorgingshuizen niet goed beschermd zijn tegen legionella. Dit kan ouderen, toch al een kwetsbare doelgroep, in aanraking brengen met de legionella-bacterie. De uitzending van Zembla is woensdag 12 december om 21.00u.

Volgens het RIVM stijgt het aantal ziektegevallen door legionella. Een recordaantal van 561 mensen is vorig jaar als gevolg van een legionellabesmetting, opgenomen in het ziekenhuis. Van hen zijn er 31 overleden. In 2016 raakten 454 mensen besmet, van wie er twintig zijn overleden. Hetzelfde instituut waarschuwt ook opnieuw voor de gevaren van legionellabesmetting door koeltorens. Volgens het RIVM is de registratie van koeltorens nog altijd incompleet waardoor de opsporing van de bron wordt bemoeilijkt als er een legionella-uitbraak is.

4 reacties op “‘Legionellagevaar bij herbestemming’

  • Ronald wildschut

    Goed dat her kiwa daar mee aan het werk is .
    Omdit probleem zo snel mogelijk .
    Op te lossen .
    Afz R.Wildschut

  • Wendi Buijs

    Het zou nog fijner zijn als de zorgplicht eens wat beter nageleefd werd en als drink- en warmtapwaterinstallaties fatsoenlijk aangelegd en beheerd zouden worden.

  • installateur

    ja en ook het beheer van de koeltorens niet te vergeten ..

  • Jeroen Bressers

    Als je dit apparaat nodig is. Dan weet je dat jou (drinkwater)installatie ontzettend slecht is ontworpen, daarna mogelijk nog slechter is aangelegd. Zodat goed onderhoud en beheer (zelfs met heel veel beheer) je jou geleverde en veilige drinkwater, niet meer kunt waarborgen in je leidingen en tappunten.

    Het doet er daarom ook niks aan af of je het pand opeens anders noemt of het een herbestemming krijgt . Zeg maar dat je kopje koffie nog wel gewoon zonder melk en suiker (zoetje) kunt drinken, maar niet meer zonder koper & zilver.

    Het is jammer dat hier de focus op ligt in het artikel & uitzending van Zembla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Cao-onderhandelingen geklapt, stakingen komen er aan

VR-ketel: rookgas weg

Premium

Warmtepomp gaat bakstenen drogen

Warmtepomp-paraplu steelt de show

Clivet: serie monoblocks op propaan

Zorg voor een stage die je nooit vergeet