
De capaciteit van waterleidingen in Nederland is onvoldoende om een grote brand te blussen. Dat zegt onderzoeker Ynso Suurenbroek tegen het Financieele Dagblad.
Dunnere leidingen
Oud-brandweercommandant en oud-leraar Suurenbroek trekt zijn conclusies na een onderzoek voor de gemeente Bloemendaal. De afgelopen vijftien tot twintig jaar is volgens Suurenbroek het blusvermogen van waterleidingen in Nederland enorm afgenomen doordat de waterleidingen dunner zijn geworden. Een dunnere leiding vergroot de stroomsnelheid en voorkomt zo legionella, maar het betekent dus ook minder capaciteit bij brand.
Landelijk probleem
De onderzoeker zegt dat het probleem niet alleen in Bloemendaal bestaat. De door heel Nederland beschikbare brandkranen geven volgens Suurenbroek een vals gevoel van veiligheid, omdat ze bij grotere branden dus niet voldoen. Bij een grote brand is een watercapaciteit van 2000 liter per minuut nodig. De capaciteit van het drinkwaternet is nu nog maar 500 liter per minuut. Volgens Suurenbroek resulteert dit vaak in het gecontroleerd laten uitbranden van een gebouw.
Alternatieve waterbronnen
Brandweer Nederland en drinkwaterkoepel Vewin bevestigen dat de capaciteit van het water in het leidingnetwerk afneemt. Sinds 2012 adviseert de brandweer over alternatieve waterbronnen bij brand. De brandveiligheid is volgens Brandweer Nederland niet in het geding.
Onzin en veel te kort door de bocht”, aldus Brandweer Nederland. “Als het nodig is kan de brandweer ook nog water onttrekken aan sloten, vijvers en kanalen, die vrijwel onbeperkt grote hoeveelheden water kunnen leveren”, aldus de Nederlandse brandweer. Daarnaast innoveert de brandweer momenteel volop met nieuwe systemen die werken onder hoge druk.