fbpx
Nieuws

Leidingsysteem geknipt voor warmtepomp

Viega introduceert een nieuw buisleidingensysteem dat speciaal is ontwikkeld voor warmtepompen die naast verwarmen ook kunnen koelen. Temponox bestaat uit roestvast staal dat ongevoelig is voor condens.

Het nieuwe materiaal, met kenmerkende bruine lijnen en stippen, werd vorig jaar al in thuisland Duitsland geïntroduceerd, en is sinds dit jaar beschikbaar in de overige markten, waaronder Nederland.

Bij warmtepompen die naast verwarmen ook kunnen koelen, is het belangrijk om rekening te houden met eventueel optredend condens. “Dat is te ondervangen door dampdicht te isoleren, maar in de praktijk blijkt dat bijna niet haalbaar”, zegt Gerben Verweij van Viega. “Dus wil je een systeem waarin dit minder van belang is.”

Geen corrosiegevaar

Bij Temponox bestaat ook zonder aanvullende beschermingsmaatregelen voor de buisleiding geen corrosiegevaar. Verweij: “Dat gevaar bestaat wel bij het gebruik van dunwandig verzinkt staal. In principe beschermt de zinklaag de leiding, maar als er bij het transport of tijdens het installeren een beschadiging optreedt en de zinklaag aangetast wordt, dan is dat onmiddellijk een zwakke plek die op termijn een gat kan worden.”

Temponox is niet alleen een goed alternatief door verzinkt staal, maar ook voor koper, dat beter gereserveerd kan worden voor drinkwaterinstallaties. Het toepassingsgebied voor Temponox – verwarmen en koelen – is herkenbaar aan twee brede bruine lijnen op de leidingen, een stip op de persaansluitingen in dezelfde kleur en de gebruikelijke ‘geen drinkwater’ logo’s. De kopse kant van de fitting voelt ook anders dan andere fittingen. Op deze manier wordt op de bouwplaats verwisseling voorkomen met het Sanpress Inox-programma voor drinkwaterinstallaties. Ook het per ongeluk mixen  van verschillende leidingsystemen wordt zo vermeden.

Vacuümbuiscollectoren

De fittingen van het Temponox buisleidingsysteem worden standaard geleverd met EPDM dichtelement. Voor toepassingen die hogere eisen stellen, kunnen de fittingen eenvoudig worden voorzien van een FKM dichtelement. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn voor aansluitleidingen van vacuümbuiscollectoren.

Voor de verwerking van Temponox fittingen kan gebruik worden gemaakt van dezelfde persmachines en persbekken die ook voor andere Viega metalen leidingsystemen worden ingezet. Het complete programma met fittingen van roestvast staal is beschikbaar in buisdiameters van 15 tot en met 108 mm.

6 reacties op “Leidingsysteem geknipt voor warmtepomp

 1. Stefan schreef:

  Hoeveel jaar garantie geeft de fabrikant op deze koppelingen? Solderen blijft toch de betrouwbaarste verbinding.

 2. Pieter jan Duineveld schreef:

  Kunststof leidingen coroderen ook niet…

 3. De Rouck schreef:

  Denk koelen in de zomer op radiatoren weinig zin heeft .Gans de radiatoren gaan zeker kondenseren je mag er waterbakken en dweilen onder leggen
  Alsje onder de 16 graden gaat

 4. Serge Hollebeke schreef:

  Een eco systeem dat verwarmt en koelt via bestaande klassieke plaatradiatoren zou een goede oplossing kunnen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.